Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Állítólag a CIA igazgatója már hallotta a szaúdi újságíró meggyilkolásáról készült hangfelvételt

Állítólag a CIA igazgatója már hallotta a szaúdi újságíró meggyilkolásáról készült hangfelvételt

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön azt mondta, hogy Ankara információkat osztott meg azokkal, akik további részletekre voltak kíváncsiak az ügyben.

Gina Haspel, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója e heti törökországi látogatásán meghallgatta a szaúd-arábiai újságíró, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásáról készült hangfelvételt – mondta el két névtelen forrás a Reuters hírügynökségnek csütörtökön. A CIA és a török hírszerzés nem kívánta kommentálni az értesülést.

Haspel hétfőn utazott Törökországba, hogy az amerikai hírszerzés megismerhesse a gyilkosság napján készült hang- és videofelvételeket. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön azt mondta, hogy Ankara információkat osztott meg azokkal, akik további részletekre voltak kíváncsiak az ügyben. A török diplomácia vezetője jelezte: országa nem akar nemzetközi bírósághoz fordulni Hasogdzsi halála miatt, de átadja a birtokában lévő bizonyítékokat, ha nemzetközi vizsgálat indul.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint az újságíró halála előre eltervezett politikai gyilkosság volt. Erdogan követelte a felelősök számon kérését, bárhol helyezkedjenek el a szaúdi politikai ranglétrán. Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös szerdán megígérte, hogy a gyilkosok az igazságszolgáltatás előtt fognak felelni bűneikért.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután felkereste hazája főkonzulátusát Isztambulban, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Rijád több mint két héten át azt állította, hogy Hasogdzsi elhagyta az épületet, és utána tűnt el, később azonban azzal állt elő, hogy az újságíró valóban meghalt. Török sajtóbeszámolók szerint brutális módszerekkel meggyilkolták, amiről hangfelvétel is készült. (MTI)

Borítókép: Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai ellenzéki újságíró eltűnésének körülményeit vizsgálják török nyomozók. MTI/AP/Emrah Gürel