Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Jogsértően bírságolta meg az LMBTQ-csoportot a kecskeméti önkormányzat

Jogsértően bírságolta meg az LMBTQ-csoportot a kecskeméti önkormányzat

Jogsértő volt a kecskeméti önkormányzat közterület-használattal kapcsolatos bírságolása. Ahogyan az is, hogy a helyi rendőrkapitányság nem tekintette gyülekezésnek és ezért nem volt hajlandó biztosítani a helyi Cifra–LMBTQ Közösség kitelepülését a Szabadság térre, mondta ki az utóbbit Fővárosi Törvényszék, , olvasható a Magyar Helsinki Bizottság honlapján. A perben a megbírságolt aktivistákat Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje képviselte.

Kémeri Anita, a Cifra-LMBTQ Közösség egyik tagja már idén augusztusban 4-én bejelentette a szeptember 7–8-ra tervezett kecskeméti rendezvényt. 2015-ben ugyanezzel a tartalommal megtarthatták az eseményt, és rendőri biztosítást is kaptak. Most a rendőrség azonban telefonon arra hivatkozott, hogy a rendezvény nem a gyülekezési törvény hatálya alá esik, ezért az önkormányzathoz kell területfoglalási engedélyért folyamodniuk. Ráadásul a városi kapitányság nem volt hajlandó biztosítani a gyülekezést. A szervezők a jogvita ellenére úgy döntöttek, hogy megtartják a kitelepülést, ami az LMBTQ-emberek helyzetéről szólt.

A város két önkormányzata azonban 28 346 Ft-ra bírságolta az önkénteseket.

Arra hivatkoztak, hogy a rendezvény jogosulatlanul használt 12 négyzetméternyi közterületet. Fazekas Tamásnak, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédjének először a rendőrségtől kellett írásbeli határozatot szereznie, hogy azt bíróság előtt megtámadhassa. A Fővárosi Törvényszék a napokban aztán megállapította, hogy a Kecskeméti Rendőrkapitányság jogsértő módon járt el, amikor nem tekintette gyülekezésnek és nem biztosította a Cifra–LMBTQ Közösség rendezvényét, így a kecskeméti önkormányzat is mindenféle jogalap nélkül bírságolta meg a helyi LMBTQ-csoportot.

“A Cifra Közösség tüntetése az első pillanattól nyilvánvalóan gyülekezés volt. Helyes és bátor tett volt megtartani. A rendőrség hasonló hibáit a régi és az új gyülekezési törvény alapján is a bíróság tudja orvosolni. Reméljük, a jogsértő bírságolástól az önkormányzat a bíróság döntése miatt eltekint”, jelentette ki Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

Borítókép illusztráció/MTI Fotó: Mónus Márton