Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nőtt a búza ára, mégsem vetnek többet

Nőtt a búza ára, mégsem vetnek többet

Az idén kisebb az őszi és a jövő tavaszi gabona tervezett vetésterülete is, mint tavaly ilyenkor volt, holott az étkezési búzát október elején 21, a takarmánybúzát pedig 26 százalékkal lehetett drágábban eladni, mint egy évvel ezelőtt – ismerteti a szerdai Világgazdaság az Agrárgazdasági Kutatóintézetre (AKI) hivatkozva.

Az idén várhatóan 1,4 millió hektáron vetnek őszi gabonát, a terület 62,2 százalékán október 8-ig megtörtént a talaj-előkészítés, és 26,1 százalékán a vetés is. A tervezett tavaszi vetésterület 1,9 millió hektár, és már ezek 10 százalékán végeztek a talaj-előkészítéssel. Tavaly ilyenkor viszont 1,7 millió hektár őszi és 2 millió hektár tavaszi növény vetése volt a terv.

Az őszi gabonákon belül a rozs vetésével 51,7 százalékban végeztek, az arány az őszi árpánál 54,6, a tritikálénál 36,9 százalék, az őszi búzánál pedig 18,7 százalék. Az Agrárminisztérium adatai szerint a búzavetés október 16-án 53 százalékon állt.

Annak ellenére nem nő a búzavetési szándék, hogy a termény sokkal magasabb áron adható el, mint tavaly. Az AKI október első hetében átlagosan 56 ezer forint áfa és szállítási költség nélküli termelői árat mért az étkezési és 57 ezer forintost a takarmánybúza-piacon.

A Világgazdaság által megkérdezett szakértők szerint előfordul 60 ezer forintos étkezésibúza-ár is. (MTI)

Kiemelt kép: Aratásra váró, érett búzakalászok Somberek határában 2018 júniusában /Fotó: Sóki Tamás/MTI