Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

10 millióért rendelt berendezési tárgyakat a jegybank alapítványa

10 millióért rendelt berendezési tárgyakat a jegybank alapítványa

A jelek szerint nem ért végét a jegybanki alapítvány, a Pallas Athéné Domus Sapientiae (PADS) bázisának, a Várban lévő régi budai városháza épületének csinosítgatása. Az alapítvány oldalán közzétett, 5 millió forintnál nagyobb szerződéseket tartalmazó listán ugyanis új tételek jelentek meg, amelyek rendre az Úri utcai ingatlanhoz kapcsolódnak. A házba most közelebbről meg nem nevezett

„berendezési tárgyakat” gyártatnak és építtetnek be nettó 9,94 millió forintért.

Az erről szóló szeptember eleji szerződést a belsőépítészeti körökben egyre felkapottabbnak mondott Heonlab Kft.-vel írták alá, amely cég a szolnoki interaktív Repülőmúzeum (Reptár) és a Magyar Nemzeti Múzeum számára is készített már munkákat.

Forrás: PADS

A jegybank korábban már többször jelezte, hogy egy patinás kis doktori iskolát üt össze az épületben, ám a mostani szerződések szerint lesz ott egy komolynak tűnő interaktív érmekiállítás is,

ezen „attrakcióinak biztosítására” nettó 6,86 millió forintért szerződtek le

augusztusban a SpektakulART Kft.-vel. A társaság a tavalyi asztanai világkiállítás magyar pavilonjához készített „hologramimitációs attrakciót, animációkat és interaktív vetítést”. A pavilon kapcsán a MTI tavaly büszkén írta, hogy „kategóriájának második legjobbja volt az Asztanai Világkiállítás magyar pavilonja, vagyis nemcsak a látogatóközönség, hanem a szakmai zsűri is kiválónak értékelte a magyar kiállítást.”

Kérdés, hogy pontosan mit is kell egy vadi új épület berendezésein karbantartani, de a PADS ezen a téren biztosra kívánt menni, ezért „az ingatlanban gépészeti berendezések karbantartására” is aláírtak egy megállapodást az Arcador Kft.-vel, ami az előző összeghez nagyon közeli, nettó 6,85 millió forintról szól.

Ez már az új alapítvány

Az Úri utcai ingatlannal kapcsolatban korábban is akadtak az egyszeri ember számára húzósnak tűnő költések. Az Átlátszó még májusban írta meg, hogy a Pallas Athéné Domus Animae (PADA) például összesen mintegy 38 millió forintért vásárolt egyedi csomózású gyapjú szőnyeget az épületbe. Ezen felül egy szobrot is rendelt a szervezet Pallas Athénéről 63,5 millió forintért, igaz azt másik ingatlanba, a Lónyay villába szánják. Ide egyébként “bútor szobrokat” is terveztetnek 34,5 millió forintért.

Hogy ezen utóbbi tételek megrendelése más szervezethez köthető, annak egy fúzió a magyarázata. A nyár elején számoltunk be arról, hogy a jegybanki alapítványok életében alapvető változás történt. Az említett PADA – amelynek kuratóriumát Matolcsy György vezette – összeolvadt a korábban leginkább a kecskeméti egyetemprojekthez kötött Pallas Athéné Domus Mentis (PADMA) alapítvánnyal. A lépéssel a két szervezet neve megszűnt, és jogutódként a most megrendeléseket intéző Pallas Athéné Domus Sapientiae (PADS) jött létre. (Ez nem azonos a korábban szintén PADS rövidítés alatt futó Pallas Athéné Domus Scientiae-vel.) Lényegi részként annyi megjegyzendő, hogy a nyáron létrejött új alapítvány kuratóriumi elnöke természetesen Matolcsy György.