Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megtalálhatták a meggyilkolt szaúdi újságíró földi maradványait

Megtalálhatták a meggyilkolt szaúdi újságíró földi maradványait

Megtalálhatták a meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi földi maradványait – jelentette forrásaira hivatkozva a Sky News hírcsatorna. Az elhunyt újságíró testét több darabba vágták, arcát pedig felismerhetetlenné tették. Az egyik forrás szerint a testet a szaúdi főkonzul otthonának kertjében találták meg.

Az értesülést egyelőre senki nem erősítette meg, viszont Recep Tayyip Erdogan török államfő kedd délelőtt úgy fogalmazott: „a nemzetközi lelkiismeret nem nyugszik meg, amíg valamennyi érintett ember – a végrehajtóktól a megrendelőkig – nem nyeri el büntetését”. Az elnök előre eltervezettnek nevezte a gyilkosságot, ami ellentmond a szaúdi kormány nyilatkozatának, amely szerint Hasogdzsi balul elsült dulakodásban halt meg.

„A nyomozás jelenlegi szakaszában minden feltárt tény és bizonyíték arra utal, hogy Dzsamál Hasogdzsi “kegyetlen gyilkosság” áldozata lett – hangsúlyozta Erdogan.

Az államfő kijelentette, hogy 15 szaúdi ügynök érkezett külön-külön Törökországba, a főkonzulátuson találkoztak a gyilkosság reggelén, hogy “eltávolítsák a külképviselet biztonsági kamerarendszerének merevlemezét”. Azt is közölte, hogy egyes ügynökök “helyazonosítást” végeztek egy Isztambulhoz közeli erdőben, valamint a metropolisztól északnyugatra fekvő Yalova településen.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. A szaúdi magyarázat szerint az újságíró dulakodás közben életét vesztette, török sajtóbeszámolók szerint viszont brutális módszerekkel meggyilkolták.

Borítókép: A Sabah török napilap által 2018. október 10-én közreadott, biztonsági kamerával készített felvétel, amelyen a lap szerint Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró (j) érkezik Szaúd-Arábia törökországi konzulátusára Isztambulban. (MTI/EPA/Sabah napilap)