Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Márki-Zay Péter: Ahogy 62 éve, ma sem akarunk pártállamot

Márki-Zay Péter: Ahogy 62 éve, ma sem akarunk pártállamot

Bár későbbre tervezték, mégis Orbán Viktor beszédével egy időben kezdődött meg a Duna túloldalán az ellenzéki tüntetés. A Bem József téren majdnem összellenzéki demonstrációt tartanak – igaz, a színpadon sem az LMP sem a Jobbik képviselője nem szólal fel. Az összes többi ellenzéki párt politikusa viszont képviselteti magát a “Közös ellenzéki tüntetés a szabadságért, a korrupció ellen!” rendezvényen a DK-tól a Momentumon át az MSZP-Párbeszédig.

A Zoom.hu írról is írt, hogy az antikorrupciós célokat és Hadházynak az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért indított aláírásgyűjtő akcióját támogató ellenzéki tüntetésen ugyan nem bont még zászlót a Márki-Zay és Hadházy által szervezett új, ellenzéki mozgalom, de forrásaink szerint a két főszervező beszédéből kiderülhet néhány részlet a formálódó politikai szerveződésről.

Nézze vissza az ellenzéki tüntetést két részletben a Zoom.hu-n, további részletek a videó alatt:

Hadházy: nem tankok, Tiborczok

A látszólag mindenben beletörődő nép 1956 októberében elzavarta a korrupt és hatalmába belefeledkező diktatúrát – kezdte Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő. Akkor leverték a szovjet tankok a forradalmat, de a mai magyar kormányt nem támogatják orosz tankok, hanem a gázszerelők, Tiborczok, és az uniós pénzekből gazdagodó többiek: Simonka Györgyök, Menygi Rolandok, Lázár Jánosok – folytatta.

Hadházy Ákos Fotó: Halász Nóra (A képre kattintva galéria nyílik.)

A lopott pénzből megvehetők a szavazatok, megzsarolhatók a fejlesztéseket kapó polgármesterek, megvehető a média, amely aztán hazugságokat harsog, sőt talán bizonyos politikusok is megvehetők – állapította meg Hadházy, mire a tömeg azt harsogta: „nem hagyjuk”.

Hadházy szerint mindezt meg lehet állítani az Európai Ügyészséggel, amely talán az egyetlen, amitől fél a Fidesz. Hangsúlyozta, nem az uniós pénzek leállítását akarják kikényszeríteni, hanem azt, hogy ezeket a pénzeket ne lehessen ellopni többé, mert ha megszűnik a lopott pénz, akkor megszűnik ennek a rezsimnek az utánpótlása.

Fotó: Halász Nóra

Egymillió aláírást össze lehet és össze is kell gyűjteni – fejtette ki, megjegyezve: nem a vérét, nem az életét, nem az egzisztenciáját kell adni senkinek, hanem csak az aláírását, és ez az adatbázis nem jut el a Fideszhez. Úgy folytatta: minden hazug és aljas rendszer fő fegyvere a néphülyítés – akkor és ma is az állami propaganda a legfontosabb ilyen eszköz. A Magyar Televízió a Kunigunda utcában van, innen 6 kilométerre, ezt a helyszínt lefoglaltuk ma egy újabb tüntetésre, este 7 órától, aki el tud jönni, jöjjön velünk! – hívta a felvonulókat újabb tüntetésre a politikus.

Márki-Zay: ha kedd, akkor forradalom

Nagy ellenszélben is lehet győzni, erre példa Hódmezővásárhely és Márki-Zay Péter – így konferálták fel a város független polgármesterét. Márki-Zay azzal kezdte: 1956 október 23. akkor is keddi napra esett, ahogy ma is. Sőt, a pártállami vezetők ugyanolyan dölyfösen, magabiztosan szálltak be a sofőrös limuzinjukba, mint előző nap, aztán estére itt, a Bem téren hatalmas tömeg állt ki a demokrácia mellett, és ebből lett a forradalom.

“Ahogy 62 évvel ezelőtt, ma sem akarunk pártállamot”

– mondta a politikus, hozzétéve: akkor is Európától vártunk segítséget, de ma az Európai Unió van is olyan helyzetben, hogy segíthet – ennek eszköze lehet az Európai Ügyészség, amihez a csatlakozást most aláírásgyűjtéssel kényszerítenék ki. “Ne legyünk többé következmények nélküli ország! – adta ki a jelszót a polgármester. Megjegyezte: egyetlen zsarnok sem adta oda önként a hatalmát, az elrejtett vagyonát, és az, hogy 62 éve nem volt forradalom, az nem jelenti azt, hogy 62 évig nem is lesz.

Márki-Zay Péter Fotó: Halász Nóra (Kattintson a képre a galériáért!)

A zsarnokok nem értenek csak az erőből, addig folytatják a megfélemlítést és a lopást, amíg százezerek nem vonulnak az utcára, hogy kérdőre vonják őket, és forradalmárok nem rángatják ki őket a limuzinjaikból, és nem találják meg a kastélyaikban az arany vécékefét – mondta Márki-Zay. Hozzátette: szükség van a küzdelemre, és lehet, hogy szükség lesz mártírokra is.

Az ellenzéki egységről szólva megjegyezte: ez létezik, és ezt Hódmezővásárhely után bebizonyította az időközi választásokon Balmazújváros és Rákospalota is. “Mi Hódmezővásárhelyen nem álltunk bosszút, csak felszámoltunk a korrupciót, nem rúgtuk ki a fideszeseket sehonnan, és a választás után sem jöttek a migránsok” – emlékezetett. Úgy fogalmazott: a rendszer legyőzéséhez 3200 Hódmezővásárhelyre van szükség, vagyis

“a jövő évi önkormányzati választáson legyen minden település Hódmezővéásárhely!”

Nagy Imrét idézve megjegyezte: Csapataink harcban állnak!. Ebben a harcban pedig szerinte szükség van minden tisztességes ellenzékire, a hozzá hasonlóan a Fideszben csalódottakra, és mindenkire, aki nem akar zsarnokságban és korrupcióban élni. “Mi így együtt egy új Magyarországot fopgunk építeni, ami valóban mindenki Magyarországa lesz” – zárta beszédét Márki-Zay, vélhetően tudatosan elárulva ezzel az ő és Hadházy nevével fémjelzett új ellenzéki mozgalom, a jövő évi választásokon az ellenzéket egy táborba terelni kívánó szerveződés nevét, amiről a Zoom.hu már korábban is valószínűsítette, hogy a neve Mindenki Magyarországa lesz.

Ellenzéki egységfront a cél

Hogy mi is lesz pontosan a mozgalom, arról nemrég Márki-Zay Péter is beszélt a Zoom.hu-nak adott interjújában. Amellett, hogy kifejtette, szerinte szükség lenne egy, a Jobbik által szervezett új Magyar Gárdára, hogy “tagjai, zsidók, cigányok és baloldaliak együtt vonuljanak a Fidesz-bűnözők ellen”, ő maga is teszi a dolgát: mozgalmat szervez. Egyelőre nem pártot, hanem olyan mozgalmat, “ami az ellenzéki pártokat egy egységfrontba kényszeríti a jövő évi önkormányzati választásokra.” Az egyesület nevéről akkor konkrétumot nem árult még el, de azt mondta, ötletek, munkanevek már vannak. Megjegyezte: “biztosan nem „Új Ellenzék” lesz a neve, de a lényege ez lesz: annak ellenére, hogy rengetegen jogosan csalódtak a jelenlegi ellenzéki pártokban, nélkülük és ellenükben nem lehet ma a Fideszt legyőzni.” Nemrég még a Zoom.hu kérdésére Hadházy Ákos nem erősítette meg azokat a sajtóhíreket, miszerint a mozgalom neve “Mindenki Magyarországa” lesz, csak annyit mondott: többféle névváltozat is szóba került, ez is. A minap a B1 blog írt arról, hogy ez lesz az újonnan alakuló formáció neve, melynek domainjét – mindenkimagyarorszaga.hu – már le is foglalták Hadházyék. Annyit a nyilvánosan elérhető adatokból a Zoom.hu is kiderített, hogy a mindenkimagyarorszaga.hu-t október 14-én foglalták le, a kapcsolattartásra megjelölt emailcím pedig a korrupcionfohivatalos@gmail.com. Hadházy erről kérdésünkre azt mondta, “amik felmerültek nevek, azokat nyilván igyekszik az ember lefoglalni”. A “Mindenki Magyarországa” tehát elvileg lehet, hogy befutó névváltozat lesz.

Összefogás kell

Az egyik felszólaló Lengyel Róbert, siófoki polgármester volt, aki 1956 szellemiségéből a gondolkodás szabadságát emelte ki. „Voltak olyan szentjánosbogarak az országban, akik tudták, hogy baj lesz, de sokáig csendben voltak. A gondolatot azonban nem lehet gúzsba kötni: 1956-ban olyanok lettek a körülmények, hogy gyorsan csírázni kezdett a gondolat magja, és ha csak pár napra is, színekbe borult az ország” – emlékezett vissza a politikus.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese beszédének nagy részében Orbán Viktort és rendszerét bírálta, ami nem is állhatna távolabb szellemétől. „Újraépítette az állampárti rendszert, illiberális demokráciának nevezte, ezzel saját népét fosztotta meg a szabadságtól, az egyenlőségtől és a testvériségtől” – utalt a jelenlegi kormányra.

Harangozó Tamás Fotó: Halász Nóra (A képre kattintva galéria nyílik.)

Ma nem pártokból kell több, hanem akaratból, bátor kiállásból” – mondta Harangozó, aki szerint, ha közösek céljaink, együtt kell működni, mert civilek és a politikusok egymásra vannak utalva.

Orbán Európát akarja szétzilálni

Jávor Benedek, Párbeszéd EP-képviselője beszédét egy üzenettel kezdte: Magyarországnak csatlakoznia kell az Európai Ügyészséghez. Ez az ügy annak a szimbóluma, amiről az Európai Unió szól: hogy közösen tartassuk be a szabályokat. „Orbán Viktor és Polt Péter pont abban hisznek, hogy rájuk semmilyen szabály nem vonatkozik, ők mindent megtehetnek” – fejtette ki.

Jávor Benedek Fotó: Halász Nóra (Kattintson a képre a galériáért!)

Jávor Benedek mindezek ellenére optimista: a propaganda szerinte arra is jó, hogy felnyissa az emberek szemét. Nem véletlen, hogy a magyarok közül még soha ennyi magyar nem támogatta az Európai Uniós tagságát – mondta.

A tömegben a Momentum elnöke, Fekete-Győr András Fotó: Halász Nóra (A képre kattintva galéria nyílik.)

Szerinte Orbánnak pont az a baja az EU-val, hogy akadályozza őt a magyar emberek ellen folytatott háborúban. Az Európai Parlament képviselőinek nem Magyarországgal van baja, nekik Orbán Viktorral van baja, hiszen elárulja Magyarországot, és „orosz zsoldban Európát is megpróbálja szétzilálni”. Az EP-képviselő szerint éppen ezért nagyon fontos, hogy az európai parlamenti választásokon az itthoni ártok, civilek, erők közösen lépjenek fel az Orbán-rezsim Európa-ellenes erőivel szemben.

“Unjuk a lopást”

Ráczné Földi Judit, a DK elnökségi tagja felszólalásában nem a mai tüntetőket 1956 hőseihez hasonlította. Hiszen ők is ugyanazt akarták, mint a mai emberek: felszólalni az elnyomás, a kizsákmányolás és az igazságtalanság ellen.

A politikus emlékeztetett arra, hogy ők ott vannak Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc és minden hűbérúr sarkában, azon dolgoznak, hogy ezek az emberek ne ússzák meg a felelősségre vonást. Ez ráadásul Európában sikerülhet is, hiszen ott nem tudnak kilóra megvenni mindenkit, nem hajbókolnak előttük, nem állnak mögöttük fideszes táborok.

Ráczné Földi Judit beszéde végén a többiekhez hasonlóan összefogásra szólított fel, és elengedhetetlennek nevezte, hogy csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez. A beszéd végén a tömegben többen azt skandálták: unják a lopást.

Donáth Anna Fotó: Halász Nóra (Kattintson a képre a galériáért!)

Donát Anna, a Momentum elnökségi tagja személyes történttel kezdte, ő ugyanis úgy gondolja, hogy ez sokkal fontosabb, mint a tények. “1956 azon boldog emlékezetűek ünnepe, akik minden időben a szabadság megszállottjai. Akik nem mondtak le a szabadságról, az egyenlőségről és a testvériségről” – mondta. A valódi emlékezés Donát Anna szerint az, ami cselekvésre sarkall. Az aláírásgyűjtés is azt jelenti, hogy mi Európához akarunk tartozni – mondta.

Az ellenzéki tüntetők megtöltötték a Külügyminisztérium előtti Bem teret Fotó: Halász Nóra (A képre kattintva galéria nyílik.)

A Momentum politikusa után a diáktüntetésekről ismert Tarnay Kristóf Ábel, a Szegedi Civil Háló aktivistája lépett színpadra, és “pofátlanul urizáló fideszes elitről” beszélt, aki “már nem is szégyelli a lopást”. Kifejtette: a kormány előbb állít bíróság elé hajléktalanokat, mint korrupt politikusokat. Ezért is nevezte fontosnak az Európai Ügyészséghez való csatlakozást kikényszerítő aláírásgyűjtést. “Unjuk a lopást” – skandálta vele a tömeg.

Lukácsi Katalin Fotó: Halász Nóra

Lukácsi Katalin, a KDNP-t elhagyó köéleti aktivista pedig arról beszélt, hogy van olyan kiábrándult ellenzéki szavazó, aki a tavaszi parlamenti választáson hajlandó volt a baloldali jelöltre szavazni. És van olyan is – mondta -, aki ugyan még a Fideszre szavazott, de elege van már a rendszerből, csak éppen arra vár, hogy erős, életképes alternatívát lásson a Fidesszel szemben.

BorítókéP: Márky-Zay Péter / Fotó: Halász Nóra