Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Panorámaadót vezetne be Siófok polgármestere

Panorámaadót vezetne be Siófok polgármestere

Akinek az ingatlana a Balatonig ér, és élvezi a balatoni panorámát, az fizessen több helyi adót – ezt a javaslatot kívánja Lengyel Róbert Siófok fideszes többségű helyi képviselő-testülete elé terjeszteni, aki a SzabadPécsnek beszélt terveiről.

A siófoki polgármester gátat kívánna szabni a vízpartot elfoglaló és a balatoni panorámát eltakaró apartmanházak egyre gyorsuló elterjedésének, emiatt a helyi építési szabályzatot és az adórendeletet is módosíttatni szeretné. A cél minimálisan az, hogy a település is lásson viszont valamit az ezekben a magas kerítésekkel elzárt ingatlanparkokban zajló üzleti tevékenységből, legfőképpen nyaraltatásból. A legtöbb Balaton-parti társasház a tóparti települések közül éppen Siófokon épült az elmúlt években, és jelenleg is számosnak az építése zajlik.

„Egyre szűkül a rálátás a magunkfajta egyszerű földi halandók számára a gyönyörű balatoni panorámára”, mondta Siófok polgármestere.

Hozzátette, hogy egyik épület emelkedik a másik után, amelyeknek a tulajdonosai, szállóvendégei aztán az erkélyekről élvezhetik a parti naplementéket. 2004 előtt „kemény” volt a helyi építési szabályzata városnak, ami védte a zöldfelületeket és szigorú magassági korlátozást tartatott be az építtetőkkel. Azután egyre csak lazított a város vezetése ezeken a szabályokon, egyre-másra tűntek el a szabad és/vagy zöld felületek, és gomba módjára kezdtek szaporodni az egymást felülmúló épületek.

Lengyel arra is felhívta a figyelmet, a balatoni panorámás ingatlanok tulajdonosai

ugyanannyi helyi adót fizetnek, mint például akinek ugyan a vasút és a Balaton között van az ingatlana,

de közvetlen a sínek mentén, panorámának se híre, se hamva. A polgármester azt is javasolja, hogy a plusz adóbevételt kizárólag a parti területek (szabad strandok, parkok, egyéb zöldfelületek) folyamatos karban-, és tisztán tartására, fejlesztésére fordítsa a város.

Borítókép MTI Fotó: Mohai Balázs