Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Október 22-23.: Rengeteg tippünk van, ha unja az ünnepi múltba révedést

Október 22-23.: Rengeteg tippünk van, ha unja az ünnepi múltba révedést

Nincs mit kezdeni a szabadidővel? Van néhány ötletünk az unatkozóknak.

ELMENŐS PROGRAMOK

Grafityisz – Karikatúra kiállítás
Helyszín: Országos Széchenyi Könyvtár
Időpont: Október 22-23. 10 és 20 óra között

A magyar karikatúra igen messzire nyúlik vissza, konkrétan 1848-ra datálható a megszületése a Charivari Dongó elnevezésű élclap megjelenésével. Az újság idén ünnepli tehát a 170. évfordulóját, de van más jubiláns is, a Borsszem Jankó 150 esztendős lenne. Ennek apropóján karikatúra kiállítást szerveznek az Országos Széchenyi Könyvtárban, még egykori Ludas Matyik is előkerülnek. Aki október 22-23-án nem tudja elcsípni, 27-ig megteheti. Ingyenes. További részetek emitt.

Fotó: OSZK

Bűvös erdő – Boszorkányos küldetés – Kiállítás és játék
Helyszín: Vajdahunyad vára
Időpont: Október 22-23. 10 és 17 között.

Ez az október 22-i esemény gyakorlatilag egy mesés szerepjáték gyerekeknek. A kiállításba lépve a látogatók egy képzeletbeli, elvarázsolt erdőbe érkeznek, ahol bátorságukat és ügyességüket próbára téve furcsa kalandok részesei lehetnek. Belépéskor a látogatók szöveges játékfüzetet kapnak, amellyel lépésről lépésre kerülhetnek egyre közelebb a célhoz. A játék ráadásul több, mint 1000 négyzetméteren valósul meg. Olvasnivaló hozzá itt.

Sztálin halála – filmvetítés
Helyszín: Bem Mozi
Időpont: Október 22. 18 óra

A film, amit betiltottak Oroszországban, mert állítólag megbecsteleníti a nagy vezér szellemiségét, meg úgy nagyjából mindent, ami a szovjet történelmet vagy annak jelképrendszerét illeti. Sztálin halála ugyanis valóban egy fordulatokban gazdag hatalmi civódást okozott, amiből Hruscsov jött ki végül győztesen. Erről a hercehurcáról forgatott az Egy kis gubanc rendezője, Armando Ianucci egy fekete komédiát a vizeletében fekvő diktátorról, a pedofil főtisztekről és arról a nem elhanyagolható körülményről, hogy Sztálin hullámos vagy egyenes függönynek örülne jobban a koporsója mellett. Event.

Az ellenállás képei – Politikai-plakátkészítő műhely
Helyszín: Gólya
Időpont: Október 22. 16 óra

Az ellenállás képei – Politikai-plakátkészítő műhely

Mi az, amit október 23-án Budapestnek üzennél? Hogyan készül a politikai plakát? Mit lehet mondani plakát és politika kapcsolatáról a Tanácsköztársaságban, a ’68-as francia lázadásokkor, a háborúk alatt, vagy éppen ma? A Társadalomelmélet.rar szervezésében Ván Janka és Kicsiny Mártha képzőművészekkel kísérletet tesz ennek felfejtésébe. És még plakátot is lehet csinálni. Esemény.

Megáll az idő – filmvetítés
Helyszín: Bem Mozi
Időpont: Október 23. 19 óra

Szerencsére idén vetítik az egyik legjobb ’56-os tematikájú filmet, Gothár Péter Megáll az időjét, ami ráadásul úgy idézi meg a forradalom traumáját, hogy 1963-ban játszódik. Minden ízében magán viseli október 23-a emlékét, sőt, onnantól datálja a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek összes kínját is. A film igazi mélységét viszont az adja, hogy ma is tökéletesen fogyasztható, sőt, annyira húsba vájó, hogy akár napjainkban is játszódhatna. Ha tudni akarod, miért képes egy érfelvágós Cseh Tamás számtól is boldog lenni egy magyar, ebből kiderül. FB

Éljen soká Regina!
Helyszín: Trafó
Időpont: Október 23. 20 óra

Egészen különleges darabot mutatnak be a Trafóban. Az Éljen soká Regina! egy úgynevezett autoetnografikus dokumentumszínházi előadás, amely egy hosszabb művészetpedagógiai, közösségi színházi, részvételi kutatási folyamat egyik fontos eredménye. Az előadás a (roma) nők és az ellátórendszer találkozásainak személyes tapasztalatait dolgozza fel. A nyolc szomolyai szereplő saját történetén keresztül a színdarab azt a kérdést feszegeti, hogy mit jelent az anyaság ma Magyarországon a vidéki kistelelpüléseken, nehéz anyagi körülmények között élő cigány nők számára. Ezek az előadások egy féléves turné utolsó állomásai, amelynek során vidéki települések helyi közösségeihez jutott el a színházi program.

56-os zászlófoglaló a Nagy Imre szobornál
Helyszín: Nagy Imre szobor

Időpont: Október 23. 20 óra

Minimális polgári engedetlenség, protestálás és játék egyszerre? Bizony van ilyen. A Nagy Imre marad elnevezésű Facebook-közösség az ’56-os forradalom évfordulójának alkalmából szabadtéri játékot szervez a Vértanúk terénél, hogy így tiltakozzanak Nagy Imre szobrának eltávolítása ellen. A játék térképe és miegymás itt. Az alapszabályok:

  • Két csapat küzd egymás ellen.
  • Mind a két csapatnak van egy meghatározott területe.
  • Ezen a területen belül van egy Bázis (ahol a zászló van) és egy Börtön (ahova az ellenséges csapat játékosai kerülnek ha megfogják őket).
  • A játék célja hogy ellopd az ellenséges zászlót és elvidd a saját csapatod területére.

OTTHONÜLŐS PROGRAMOK

Könyv – Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem

1990-ben Iowa City határában egy férfi halálos autóbalesetet szenved. 2013-ban egy fiatalember egy veszekedés utáni hajnalon hirtelen felindulásból elindul Budapestről kamaszkora kisvárosa felé. 1986-ban egy tüdőbénult beteg és ápolója egy vidéki szanatóriumban magnóra veszi a férfi vallomását gyerekkora sorsdöntő pillanatáról. 1956. október 26-án egy kisváros forradalmi tüntetése váratlanul pogromba fordul. 2013 nyarán egy lakodalmi éjszaka különös fordulatot vesz, 2017-ben pedig a mozaikkockák mintha összeállni látszanának, még ha a kép, amit kiadnak, nem is feltétlenül az, amire szemlélői számítanak. Szóval minden mindennel összefügg. Nem kimondottan ’56-os könyv, de hangulatos kikapcsolódás. Mondjuk ezen kívül van 10 másik ajánlatunk is könyvvariációkra:

10 könyv, amit nem szabad kihagyni a Margó fesztiválon

10 könyv, amit nem szabad kihagyni a Margó fesztiválon A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár 2018-as őszi kínálatában rengeteg új kötet jelenik meg, ezek közül mazsoláztuk ki kedvenceinket. A szerző a Közép-Európa Egyetem (CEU) professzora, akinek fő kutatási területe a 20. századi társadalom és a társadalmi nemek története, aki ezúttal legújabb kötetében Magyarország II.

Sorozat: Aranyélet

Október 14-én indult az Aranyélet harmadik, immár utolsó évada, ráadásul mind a 8 epizód felkerült a HBO GO-ra, úgyhogy a hosszú hétvége az egyik legalkalmasabb időpont a lepörgetésére, ha eddig még nem volt rá idő. Ezzel a szezonnal a sorozat felért a csúcsra, nincsenek megúszós megoldások, a történet nagyon kompakt, az írói csapat pedig mindenkinek lekerekítette a sztoriját, a főszereplők közül mindenki kap elég játékidőt, hogy kiteljesedjen a karaktere, és lesznek olyan pillanatok, amikor szem nem marad szárazon. Spoilermentes évadkritikánk itt olvasható.

Az Aranyéletnek összejött a tökéletes sorozatlezárás

Az Aranyéletnek összejött a tökéletes sorozatlezárás Október 14-én az Aranyélet teljes harmadik évada felkerült a HBO GO-ra, mi pedig letekertük, milyen lett. Spoilermentes évadkritika. Az Aranyéletnek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy Magyarországot komplexitásában és olyannak láttatja, amilyen valójában.

Sorozat: Doctor Who

A világ legrégebben futó sci-fi-sorozata, a Doctor Who új évadában női főhőst kapott. A 2005 után újraszámozott széria a 11. szezonnál jár, de az időutazó időlord kalandjaiba most azoknak is érdemes bekapcsolódni, akik amúgy nem követték eddig a Ki vagy, Doki?-t. Emellett még van legalább egy tucat érvünk a nézésére, itt írtunk róla.

Mindegy, hogy a Doktor nő vagy férfi, így is, úgy is szétrúgja a segged

Mindegy, hogy a Doktor nő vagy férfi, így is, úgy is szétrúgja a segged A világ legrégebben futó sci-fi-sorozata, a Doctor Who új évadában női főhőst kapott. Belenéztünk milyen. Egy sorozat 11. évadának első részéről viszonylag ritkán születnek kritikák, hacsak nem mozis/sorozatos szakportálról vagy szakfolyóiratról van szó, a (vagy borzasztó magyar nevén, a Ki vagy, Doki?)

Tévé: Szabadság, szerelem (Duna TV. Október 23. 20.20)

Ajánlanék jobb filmet is, de ’56-os témában elég gyenge a felhozatal. Goda Krisztina történelmi kalandfilmjében magyar vízilabda-válogatott tagjai (is) játsszák a főszerepet. Pólósaink egyetlen egyszer veszítettek: 1955-ben, amikor egy moszkvai mérkőzésen a bíró nem engedte őket győzni. Mindannyian a visszavágásra, a melbourne-i olimpiára készülnek, ám a történelem alaposan összekavarja a terveiket, Budapesten kitör a forradalom. A csapat fiatal sztárja, Karcsi és barátja, Tibi belekeveredik az utcai eseményekbe. Eleinte csak a kalandot keresik, de Karcsinak megakad a szeme Vikin, a harcias műegyetemista lányon és a nyomában járva eljut a forradalom legfontosabb színhelyeire: ott van a Kossuth téren, majd a Rádió ostrománál is. Egyszer nézhető, és kapásból jobb, mint a az RTL Klubon ugyanebben az időpontban sugárzott Batman Superman ellen – Az igazság hajnala.

Az október egyébként igazán erős filmek és sorozatok tekintetében; ha a felsoroltak nem voltak elegendőek, még van pár tippünk zárszóként:

Film- és sorozatpremierek, amikkel feldobhatod a hideg őszi estéidet

Film- és sorozatpremierek, amikkel feldobhatod a hideg őszi estéidet Az év vége közeledtével indul a szokásos film- és sorozatdömping. A Star Trek: Discovery kellemes színfolt volt a tavalyi sci-fi-sorozat palettán, hiszen úgy tudta megidézni az eredeti Űrszekerek szellemiségét, hogy friss volt a sztorija, és ahogy a franchise-tól megszokható, humanizmusa modern kori problémáinkra is reflektált.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs