Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kövér László: 1848–49-ben és 1956-ban is mi voltunk a világ eleje

Kövér László: 1848–49-ben és 1956-ban is mi voltunk a világ eleje

Ünnepi interjút adott Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Magyar Időknek, melyben elég sok mindenre kitért.

A kultúrharcról azt mondta, az igazából az emberek lelkéért folytatott küzdelem, az, hogy miként tudják az üzenetünket elmondani azoknak az embereknek, hogyan tudjuk az általunk képviselt, a közösségeinket megtartó értékek melletti kiállásra bírni őket, akiknek a szavazatai által kormányzunk.

A kultúrharcnak a Fidesz húsz éven át elszenvedője és nem alakítója volt.

A keresztény-konzervatív, nemzeti elkötelezettségű értelmiség a történelmi traumák és a több évtizedes elnyomás miatt a mai napig úgy érzi, hogy az anyagi források, az elfoglalt pozíciók tekintetében hátrányban, kisebbségben van azokhoz képest, akik az előző rendszer kegyeltjei voltak vagy a mostani ultraliberális világfelfogáshoz kötődnek, tette hozzá.

A házelnök úgy látja, a politikai korrektségnek nevezett szellemi elnyomás napjainkban ér véget, nem utolsósorban annak a politikai változásnak köszönhetően, amely Magyarországon az elmúlt nyolc évben végbement.

“Ahogy 1848–49-ben és 1956-ban is mi voltunk a világ eleje, úgy most is, a 2010 utáni magyarországi változások is komolyan hatnak arra, ami a világpolitikában és Európában történik.”

A májusi EP-választással kapcsolatban azt mondta, nemcsak a parlament, hanem az Európai Bizottság összetétele is megváltozik, ami egy új szakasz kezdetét is jelentheti, levéve a napirendről a migránsok tömegei­nek betelepítését és az Európai Egyesült Államok létrehozásának kérdését. A küzdelem azonban nem ér véget – figyelmeztet Kövér. Az EP-választás nem fog totális győzelmet hozni a normalitásban, a valódi európai értékekben hívők számára. Annál is inkább, mert „az ellenség álnok és könyörtelen”, vélkedett a házelnök.

Kövér szerint az Európai Unió a legkedvezőbb érdekérvényesítési lehetősége Magyarországnak, de jelenleg az EU önmagát veri szét. Azok, akik az Európai Unió egyedüli letéteményeseinek, megmondóinak tekintik magukat, azok viszik katasztrófába kontinensünket részben a bevándorláspolitikájukkal, részben az írott szabályok áthágásával, az EU föderalista irányba való tolásával. Kövér olyan politikusokra gondolt többek között, mint

az Európát egyszer és mindenkorra maga alá gyűrni akaró háttérhatalmak által háromdimenziós nyomtatóval legyártott és piacra dobott Emmanuel Macron,

a liberális megmondóember Guy Verhofstadt, Frans Timmermans vagy a többi nejlonpolitikus, az EU sírásói.

Az 1989-es Orbán-beszédről, melynek Kövér is szerzője volt, azt mondta, a szöveg minden szava, mondata a mai napig, csaknem 30 év távlatából is vállalható. Semmit sem fogalmazna meg másképpen. Megjegyezte, hogy két évtizedig cipelte az ország a nyakában a posztkommunizmus koloncát, a 2010-ben lezárult időszak – a kétségbevonhatatlan eredmények mellett is – tele volt gyötrelemmel, kacskaringókkal, elveszett illúziókkal, keserűséggel, elszalasztott lehetőségekkel.

“A Fidesz 2010-es, első kétharmados választási győzelme hozta el a történelmi változást, a rendszerváltozás átmeneti szakaszának befejezését.”

Borítókép MTI Fotó: Koszticsák Szilárd