Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Fidesz szavazók harmada szerint is magánzsebekbe megy az uniós pénzek jelentős része

A Fidesz szavazók harmada szerint is magánzsebekbe megy az uniós pénzek jelentős része

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából 2018 október 11-17 között, 1007 fő megkérdezésével reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta az Európai Unió, a tagságunk, és az EU-s ügyészséghez való csatlakozás megítélését.

  • A megkérdezettek több mint háromnegyede számunkra előnyösnek gondolja az uniós tagságunkat. Ez egy folyamatos és egyértelmű növekedő tendenciát jelez.
  • A válaszadók kétharmada szerint hazánkat nagyon komolyan érintené, ha elvennék az uniós támogatások egy részét.
  • Tíz megkérdezettből hatan úgy gondolják, hogy a hazánkba érkező EU-s fejlesztési pénzek jelentős része korrupciós csatornákon magánzsebekbe vándorol.
  • A válaszadók túlnyomó többsége szerint az EU-nak szigorúbban kellene ellenőriznie az uniós pénzek felhasználását.
  • Tízből nyolc megkérdezett támogatja, hogy hazánk csatlakozzon az Európai ügyészséghez.
  • A válaszadók több mint kétharmada (68 százalék) egy “most vasárnapi” népszavazáson újra belépne az Európai Unióba, ami kilenc százalékponttal magasabb érték, mint a másfél évvel ezelőtt mért.

A megkérdezettek több mint háromnegyede (79 százalék) számunkra előnyösnek gondolja az uniós tagságunkat. Ez az elmúlt években végzett kutatásainkhoz képest egy folyamatos és egyértelmű növekedő tendenciát jelez. Leginkább a magasabbak képzettek érzik úgy, hogy előnyös hazánk számára a tagságunk (86-91 százalék), de az alacsonyabban képzettek körében is kétharmad felett van azok aránya akik így gondolkodnak (68-73 százalék). Az egyes pártok támogatói és a bizonytalanok körében nincs érdemi eltérés a kérdés megítélésében.

Tíz megkérdezettből hatan (58 százalék) úgy gondolják, hogy a hazánkba érkező EU-s fejlesztési pénzek jelentős része korrupciós csatornákon magánzsebekbe vándorol.

Erről minden vizsgált társadalmi csoport hasonlóan gondolkodik, kivéve a Fidesz szavazókat.

Ám körükben is majd’ egyharmad (29 százalék) azok aránya akik így látják, és további 47 százalékuk szerint a jelenség létező, de a mértéke alacsonyabb. Mindössze 14 százalékuk szerint nincs korrupció az EU-s források körül. Leginkább az MSZP és az egyéb pártok szavazói (81 és 80 százalék) akik szerint az EU-s pénzek jelentős része folyik el korrupciós csatornákon, de a Jobbik szavazók, és a bizonytalanok körébe is kétharmadnyian (65 és 68 százalék) gondolják így.

A válaszadók túlnyomó többsége (86 százalék) szerint az EU-nak szigorúbban kellene ellenőriznie az uniós pénzek felhasználását. Leginkább az MSZP és a Jobbik szavazók gondolják egy (98 és 97 százalék), ám a Fidesz szavazók háromnegyede (76 százalék) is fontosnak látja a pénzcsapok feletti szorosabb felügyeletet.

Tízből nyolc megkérdezett (79 százalék) támogatja, hogy hazánk csatlakozzon az Európai ügyészséghez. Ebben a kérdésben is minden párt támogatói hasonlóan gondolkodnak, leginkább az MSZP és az egyéb pártok szavazói (97 és 91 százalék) támogatják az elképzelést, de a Fidesz szavazók majd’ kétharmada is (62 százalék). Az EU ügyészséghez való csatlakozást nagy arányban támogatják a 30 év alattiak (90 százalék), de még azok kétharmada (67 százalék) is, akik egyébként nem szavaznának az EU tagságunk mellett.

A válaszadók több mint kétharmada (68 százalék) egy “most vasárnapi” népszavazáson újra belépne az Európai Unióba, ami kilenc százalékponttal magasabb érték, mint a másfél évvel ezelőtt, és húsz százalékponttal, mint a kilenc évvel ezelőtti, 2009-es adatunk. Ez az EU-n belül is kimagaslónak számít.

(via publicus.hu/Borítókép forrás Pixabay)