Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Öt ok, amiért érdemes télen Kambodzsába utazni

Öt ok, amiért érdemes télen Kambodzsába utazni

Ma már egyre kevésbé meglepő, hogy tél közepén napütéses képeket posztolnak a magyarok a világ különböző tájairól – leginkább Thaiföldről. Ha ön is tengerpartos képekkel szereti bosszantani az ismerőseit, mindezt egy megfizethető országból, akkor érdemes Kambodzsát választania. Adunk öt érvet, miért.

1. Angkor (Siem Riep)

Az ország leghíresebb látványossága Angkor, aki Kambodzsában jár, az nem hagyhatja ki a világörökség részét képező ősi épületegyüttest. Siem Reap városa mellett található, a dzsungelben elterülő templomok bejárására egynapos, háromnapos és egyhetes jegy is váltható. Valójában egyik sem elegendő arra, hogy mindent lásson az ember, annyi csodálatos épületet építettek fel a khmerek a 9. században. Amit semmiképp ne hagyjon ki, az a napfelkelte vagy a naplemente megtekintése a leghíresebb templomban, Angkorvatban! Siem Reap pedig éjszaka ér meg egy alapos sétát, tele van jó éttermekkel és egészen elképesztően olcsó, éjszakai piacokkal.

A Zoom.hu tippje: Bangkokkal ellentétben itt a tuk-tukosok nem akarják lehúzni a turistát, körülbelül 5 ezer forintnak megfelelő dollárért egész nap furikázhatunk velük Angkorban.

Angkor, 2010. április 27. Kambodzsai buddhista szerzetes fényképezi társát, amint a Bayon templomot látogatják a kambodzsai Angkorban. A XII. században épült Angkor Wat városában egykor 1000 mesterséges tó, templom és gát állt; az utak, a csatornák és a rizstermesztésre alkalmas hatalmas teraszok alapján hajdani lakóinak száma több százezer lehetett.(MTI/EPA/MAK REMISSA)

2. Koh Rong

Fehér homokos tengerpart rengeteg ázsiai országban van, de némelyiket annyira megszálltak a turisták, hogy gyakorlatilag élvezhetetlenek. Mint ismert, Thaiföldön, a Koh Phi Phi-n található Maya-öbölben már olyan súlyos károkat okozott az élővilágnak a turizmus, hogy a hatóságok a bezárás mellett döntöttek. Bár már Koh Rongot, ezt a csodás szigetet is egyre többen ismerik, sőt épül egy kis repülőtér is, még mindig nem lepték el annyira a kiabáló olaszok és a pecsenyére sülő németek, hogy ne lehessen élvezni. Ha megfelelő partszakaszt talál az ember, akkor sokszor több száz méteres vonalon nem találkozni senkivel. Ne hagyjon ki egy éjszakai fürdőt a planktonokkal! Van egy még kisebb sziget, Koh Rong Samloem, állítólag még ennél is nyugodtabb.

Koh Rong Forrás: Pixabay

A Zoom.hu tippje: A szigetet egyelőre csak csónakkal lehet megközelíteni Sihanoukville városából, ha visszafelé jövünk, akkor a repülőnk indulása előtti nap érkezzünk a kikötőbe. Gyakori, hogy a hullámzás miatt törlik a járatokat, erről azonban senkit nem értesítenek.

3. Úszó falvak

Siem Reapból érdemes ellátogatni a Tonlé Sap tóhoz, ez Délkelet-Ázsia legnagyobb állóvize. Több mint egymillió embernek ad megélhetést, sokan a víz fölé, cölöpökre építették házaikat. Léteznek komplett úszó falvak is, úszó iskolával, házakkal és templommal.

Siem Reap Floating Village Chong Khneas

Click on HD for better quality. You want an activity besides visiting the temples of Angkor Wat in Cambodia? Why don´t you visit one of the three floating villages near Siem Reap. We went to the floating village of Chong Khneas at the Tonle Sap Lake.

A Zoom.hu tippje: Siem Reapből félóra alatt Chong Khneas úszó falu hajóállomásához érhetünk, ahol motorcsónakot és sofőrt bérelhetünk. Chong Khneasban mintegy ötezren laknak.

 

Kambodzsa, egy másik úszó falu, Kompong Phluk Forrás: Pixabay

4. Phnom Penh

A főváros kötelező látnivalója a nemzeti múzeum, valamint a királyi palota. Itt a legfőbb nevezetességek a Smaragd Buddha temploma és az Ezüst Pagoda. Még a Thaiföldön található műemlékeknél is komolyabb szobrot találhatunk, egy 9500 gyémánttal kirakott Buddhát.

Things to Do in Phnom Penh Cambodia – Attractions and Tourism

See the best things to do in Phnom Penh. The capital of Cambodia is a beautiful city full of tourists attractions. Visit with us as we explore the best tourists spots including the Royal Palace and Central Market.

Aki bírja könnyekkel, annak érdemes megnéznie a népirtási múzeumot, ez a vörös khmerek rémuralmát bemutató, megrázó emlékhely. Korábban gimnázium volt, a ’70-es években mintegy 20 ezer embert kínoztak meg és végeztek itt ki.

A Zoom.hu tippje: Sokan jellegtelennek tartják, de a khmer konyha valójában kiváló. A fővárosban számos jó étterem található, semmiképp se hagyjuk ki az Amok nevű nemzeti ételt, a csodás currys halat!

5. Mekong

A Mekong a világ egyik legnagyobb folyama, ami Kína délkeleti területeiről indulva keresztülfolyik Mianmaron, Thaiföldön, Laoszon, Kambodzsán és Vietnámon. Legtöbben utóbbi országban hajóznak rajta, de aki nem jut el oda, annak érdemes Kambodzsában is kipróbálnia. Ha máshol nem is, egyik mellékfolyóján, a Sekonon fillérekből szervezhetünk magunknak egy félnapos hajós kirándulást.

A Zoom.hu tippje: Akkor is nagy élmény a Mekong, ha csak Kambodzsában csónakázunk egyet, de aki teheti, az utazzon át Laoszba, és úgy csorogjon át Kambodzsába. A túra akár gyerekekkel is bevállalható, igaz, több napos.

 

Mekong, the river of nine dragons (full documentary)

The Mekong is one of the great rivers of the world. Born at 5000 meters altitude in the Tibetan Plateau and after crossing China, Burma, Thailand, enters in Laos and Cambodia to die in the China Sea, South of Vietnam.

 

Borítókép: Angkorvat Forrás: Pixabay