Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Magáncégekhez küldte a SOTE a hallgatóit, fizetniük kell a vizsgálatokért

Magáncégekhez küldte a SOTE a hallgatóit, fizetniük kell a vizsgálatokért

A SOTE egy kötelező gyakorlathoz olyan vizsgálatokat írt elő, amelyeket két magáncégnél ajánl elvégezni, írja a 444.

Az ötödéves hallgatók csak akkor vehetnek részt az Uzsoki utcai kórházban esedékes traumatológiai gyakorlatukon, ha előtte elmennek egy vérvizsgálatra, és az ottani eredménnyel a kezükben jelentkeznek egy munkaköri alkalmassági vizsgálaton is.

A vizsgálatok elvégzésére a tanszék két helyet is ajánl, pontos címmel, telefonszámmal, nyitva tartási idővel és árakkal. A SOTE azt javasolja, a vérvételt intézzék a Synlab nevű cégnél, az alkalmassági vizsgálatot pedig az AGENT GTS Kft-nél.

A diákoknak körülbelül tízezer forintot kell kifizetniük az alkalmassági vizsgálatért és a laborért, és mivel az ügyben mintegy 400 hallgató érintett, körülbelül 4 millió forint kerülhet a magáncégekhez.

A hallgatók szerint az egyetem is el tudná végezni a két vizsgálatot, de kérdéses, hogy egyáltalán mi szükség ezekre, mivel nemrégiben ugyanezek a hallgatók részt vettek az onkológiai és sebészeti gyakorlaton is, így minden igazolást beszereztek, hogy a műtőbe lépjenek.

Frissítés: A cikkre reagálva szerdán közleményt adott ki a Semmelweis Egyetem, melyben azt írták: az Uzsoki Kórházban működő Traumatológiai Tanszék és a gyakorlat helyszíne is a jogszabályban előírt vizsgálatokat kéri a hallgatóktól.

Ahogy az a tanszék tájékoztatójában szerepel: „a hallgatók a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatot az általuk választott intézményekben végeztethetik el”. Ugyanakkor a tájékoztató lehetséges szolgáltatóként megnevezte az Uzsoki Kórház foglalkozás-egészségügyi szolgálatát. Mint írták, az egyetem rektora belső vizsgálatot indított a helyzet alaposabb megismerése érdekében, a tájékoztatót pedig módosítja a Tanszék.

A foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok eljárásrendje az egyetem új rektorának kezdeményezésére jelenleg átalakítás alatt van, annak megfelelően, hogy a vizsgálatok finanszírozását az egyetem állja. Ennek első lépéseként az egyetem Klinikai Központja az idén dolgozott ki új rendszert az elsőévesek számára, melynek keretében az egyetem hálózatán belül térítésmentesen vettek részt a hallgatók a kötelező orvosi vizsgálatokon. Ezt a következőkben kiterjeszti az egyetem a többi évfolyamra is.