Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Itt az új hidegháború? – Trump felmondja a nukleáris paktumot

Itt az új hidegháború? – Trump felmondja a nukleáris paktumot

Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok felmondja a rövid és közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló megállapodást (INF), mivel Oroszország megsérti az 1987-ben aláírt egyezményt. Úgy fogalmazott:

Oroszország megsértette a szerződést (…) felbontjuk, majd fegyvereket fogunk fejleszteni, hacsak Oroszország és Kína nem egyezik bele egy új megállapodásba”.

A The New York Times már Trump bejelentése előtt azt írta, hogy az INF felmondásáról fogja tájékoztatni szombaton Moszkvában az orosz külügyminisztert John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó. A Trump-kormányzat rég ki akar lépni a szerződésből, részben mert Oroszország szerinte megsérti azt, másrészt mert a betartása megakadályozza Washingtont olyan új fegyverzetek telepítésében, amelyekkel ellensúlyozhatja Kína növekvő arzenálját.

Donald Trump Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Oroszország is már korábban kilátásba helyezett “válaszlépéseket”, számítva az amerikai kihátrálásra. Éppen egy évvel ezelőtt Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiban már jelezte: országa “haladéktalanul és szimmetrikus módon” reagál majd, ha az Egyesült Államok felmondja a szerződést. Az INF-szerződést egyes nukleáris fegyverek felszámolásáról Washingtonban írta alá Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov 1987-ben – ez mérföldkő volt a hidegháború lezárásában.

(MTI)

Borítókép: Atomrobbanás / Forrás: Wikipédia