Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Így tiltakozik 400 ügyvéd a hajléktalanság kriminalizációja ellen

Így tiltakozik 400 ügyvéd a hajléktalanság kriminalizációja ellen

Másfél nap alatt csaknem 400 ügyvéd írta alá azt a petíciót, amely a hajléktalanság kriminalizálása ellen tiltakozik – az aláírások gyors ütemben szaporodnak az online ív alján, éppúgy, mint azoknak az ügyvédi kommenteknek a száma, melyek elítélik a kormányzati lépést, amely büntethetővé tette a fedél nélküliséget.

A petíció – amelyet a Mérce szúrt ki – úgy fogalmaz: „A hajléktalanság nem bűn és nem szabálysértés. A hajléktalanság a legszörnyűbb helyzetek egyike, amelybe ember kerülhet”. A felhívás, amelyet Dr. Ésik Sándor ügyvéd indított el, arra is kitér: a jogszabály rossz „és nem lett volna szabad” megszületnie,

a rendőrségnek és a büntető igazságszolgáltatásnak nem az a feladata, hogy helyettesítse a megfelelő szociális ellátórendszert.

A petíció arra biztatja a bírókat – illetve a bírósági titkárokat, mert ezekben az ügyekben leggyakrabban ők ítélkeznek -, hogy legyenek bátrak, felfüggesszék fel az eljárásokat, majd utalják az Alkotmánybíróság elé az ügyeket. Más ügyvédek a napokban pedig arra szólították fel az ilyen ügyekben ítélkezőket, hogy

szüntessék meg a hajléktalanokkal szembeni eljárásokat a társadalomra való veszélyesség hiánya miatt.

A Zoom.hu is írt róla, hogy már három hajléktalant vettek őrizetbe “életvitelszerű közterületen tartózkodás” miatt, és kettejükkel szemben már ki is mondták az ítéletet: figyelmeztetést kaptak. Egyikük, egy a 61 éves nő, akit a 9. kerületben vettek őrizetbe, nyugdíj előtt áll, és öt hónapja vált hajléktalanná, miután élettársa halála után nem maradhatott tovább közös otthonukban. Jelenleg alkalmi munkákból él, korábban takarítóként és segédápolóként is dolgozott gyermekkórházban. Előállításakor vele lévő kiskutyáját menhelyre vitték.

A hajléktalanokat kriminalizáló kormánypárti szabálysértés-szigorítás heves vitákat váltott ki. Bár a KDNP igyekezett megmagyarázni, hogy nem üldözik a hajléktalanokat, hanem így gondoskodnak róluk, ezt azok biztosan nem hitték el, akik a Parlament előtt, a Kossuth téren tüntettek az embertelen szabályozás ellen. Tény, hogy miközben például a francia főváros Párizs polgármestere megnyitja a Városházát a hajléktalanok előtt, Magyarországon a Fidesz-KDNP közellenséget lát bennük, és üldözi őket. Minderről itt írtunk bővebben, a törvényi szigorítás bevezetésekor:

A Fidesz azt szeretné, ha csak otthon, a négy fal között hajléktalankodnánk

Új közellenséget talált a Fidesz: ezúttal a hajléktalanokra ugranának jogi eszközökkel, és beleírnák az alaptörvényébe, hogy nem lehet közterületen hajléktalankodni. Ez most is benne van a törvényben, de úgy szigoríthatják, hogy pénzbírság helyett már börtönnel fenyegetnék a fedél nélkülieket.

Borítókép: Illusztráció / Fotó: Csóti Rebeka