Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egyeseknek talán meglepő, de a nő is ember

Egyeseknek talán meglepő, de a nő is ember

Forrás: Facebook

Rengeteg ilyen, és ehhez hasonló komment érkezett napokkal ezelőtt megjelent, Borosüveggel ütötte meg barátnőjét, mert “kitette melleit Instagramra című cikkünkhöz. Hosszú éveket töltve az aktív közösségi média nyilvánosságában, az ember már nehezen lepődik meg a hozzászólásokból áradó emberi rosszindulaton. Felháborító volt, de nem váratlan a Saul fia sikere utáni zsidózás, az pedig, hogy bizonyos politikai témákban legszívesebben egymás családját is kiirtanák a kommentelők, lassan egy higanymilliméterrel sem tolja feljebb a vérnyomásunkat. Az az ellenséges hangnem, ami a hírben leírt párkapcsolati erőszak áldozata felé irányult, viszont említést érdemel.

Borosüveggel ütötte meg barátnőjét, mert “kitette a melleit az Instagramra”

Ez volt az a fotó amin a 22 éves Melissa Gentz barátja, Eric Betz kiakadt: A fiú Brazília egyik leggazdagabb élelmiszer-üzletlánc tulajdonosának a fia, és multimilliomos, állítólag azért támadt neki a lánynak, mert egy párkapcsolatban élő nő nem mutogathatja a melleit az Instagramon.

A történet röviden: egy fiatal milliomos srác megverte modell barátnőjét egy – a cikkben is megtekinthető – teljesen ártatlan fotó miatt, a nő pedig óriási bátorságról téve tanúságot, felvállalta sebeit és a nyilvánosság elé tárta sorsát.

Szörnyű hír – gondoljuk, mint ahogy azt is, hozzánk hasonlóképp látja mindenki más, aki a szerencsétlenül járt lány történetét olvassa. Pedig nem. A hozzászólók jelentős többsége szerint ugyanis

  • a nő megérdemelte a verést

A 25 reakcióból 15 like, 5 nevetős, és csak 5 dühös Forrás: Facebook

  • ők is ezt tették volna vele
  • és remélik, legalább a bornak nem lett baja

Forrás: Facebook

Az analitikából kinyerhető, oldalon eltöltött időt látva, kitűnik, rengetegen úgy mondtak véleményt, hogy végig sem olvasták a cikket – azonban ez sem mentség arra, hogy számtalan hozzászóló helyénvalónak gondolja a srác reakcióját. Pedig bármennyire is zavarba ejtő ez 2018-ban, ezek szerint le kell írni:

A nő is ember. Épp annyira, mint egy férfi.

Annak ellenére, hogy ez az álláspont terjedőben van, és egyre nagyobb hangot kap, „a családon belüli, illetve párkapcsolati erőszakok mennyisége nem csökken hazánkban” – mondta a Zoom.hu-nak Wirth Judit, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) jogi szakértője.

Forrás: Facebook

Az áldozatok védelmére nem jöttek létre hatékonyabb eljárások, mint amik öt-tíz éve voltak, és az intézményi kezelés sem javult látványosan; jobb jogszabályok, egyértelműbb jogalkalmazás, határozott és következetesebb fellépésre lenne szükség az elkövetők ellen – tette hozzá.

Wirth szerint a tüneti kezelésnél is szükségszerűbb megelőzés szintén egy helyben toporog. „A jelenlegi Nemzeti Alaptanterv tervezetnek is nagy hiányossága, hogy nincs benne szó ezekről a társadalmilag fenntartott és támogatott helytelen nemi szerepekről, valamint a nagyon korán kialakuló fiú-lány hierarchiáról. Ha pedig nincs róla párbeszéd, akkor természetesen kialakulnak az előítéletek is.”

Ezek az áldozatot hibáztató tévképzetek származhatnak egyéni tapasztalatokból, illetve társadalmi alapvetésekből is. Előbbire jó példa, ha valaki „gyerekkori bántalmazás túlélője, és azt gondolja, hogy ez neki jót tett. A bántalmazás soha nem tesz jót, és

ha valaki ennek ellenére stabil életet tud kialakítani, az nem ezért, hanem ennek ellenére történik.”

Más férfiak pedig azért támogathatják az erőszakot, még ha ők maguk nem is válnak fizikai erőszak elkövetőivé – folytatta a szakember -, mert amúgy sem hívei az egyenrangú párkapcsolatnak, és számukra tiszta haszon, ha más erőszakosságából a nők megtanulják, hogy „hol a helyük”. A mai napig sok helyen úgy gondolják, hogy ha egy férfi nem üt, akkor „az asszony megfogta vele az isten lábát” akkor is, ha mindenféle egyéb módokon hatalmat gyakorol a felesége felett.

Az individuális okok mellett már gyermekkorunktól kezdve jelentős mennyiségben érnek minket olyan ingerek is, melyek nem az egyenrangú férfi-női párkapcsolatra kondicionálnak minket.

„Amikor azt mondjuk, hogy a fiúk csak azért húzzák a lányok haját, mert tetszik nekik a kislány, akkor ennek az az üzenete, hogy a szeretet és az erőszak összeférnek egymással, hogy nem kell a bántást komolyan venni, és hogy voltaképp a hajhúzás oka a kislány tetszetőssége, és elfogadható. Ezek a fajta üzenetek együttesen összetevődve társadalmi alapvetéssé alakulnak”

– mesélte Nógrádi Noá, a PATENT Jogvédő Egyesület munkatársa. De hasonlóan káros példát adhatnak egyes romantikus filmek is, „ahol abuzív technikákat alkalmaz a férfi, majd a film csattanója az lesz, hogy ez egy igazi szerelem, csak kicsit heves. Aki nem reflektál tudatosan ezekre, és nem fektet energiát a saját gondolatai elemzésébe, az könnyen képviselheti később ezeket az attitűdöket.”

Forrás: Facebook

Végül, de nem utolsó sorban arra is kíváncsiak voltunk, mi okozhatja egyes nők hasonlóan elítélő magatartását. Az általunk megkérdezett szakemberek szerint bár senkinek a fejébe nem látunk bele, léteznek azonban minták, amelyek általánosságban alkalmazhatók hasonló reakciók, szituációk esetében. Wirth ilyen mintának tartja például a bántalmazás létezésének tagadását, az erőszak bagatellizálását („nem olyan nagy dolog”) vagy a racionalizálást („biztos, jó oka volt rá).

Ezeket nemcsak nők csinálják, de az ő esetükben sajátos okai is lehetnek, például tompíthatják a félelmet a hasonló esetektől. A bagatellizálás tompítja az erőszak súlyát és eltávolít az érintettel való együttérzéstől. Ez a nők számára akkor lehet fontos, ha az áldozattal való együttérzést a környezetük rossz néven venné és büntetné. Például elfogultnak tartaná őket ezért, és ez a szakmai elfogadottságukat is veszélyeztetné. Ha az áldozat magatartását teszik felelőssé az ellene elkövetett erőszakért, akkor gondolhatják azt, hogy ők másképp viselkedtek volna, és épp ezért nekik nem is esett volna bántódásuk. Aki magát a hírt hazugságnak tekinti, az felszabadul a szembenézés felelőssége alól.

Forrás: Facebook

Az erőszakmentes jövőért a NANE a Szívdobbanás, a PATENT pedig a Kapcsolódj be projektjében – a korábban említett kellő állami támogatás hiányában -, saját maga szervez oktatásokat középiskolákban, ahol a fiatalok – többek között – a hatalomgyakorlás-mentes párkapcsolatról és az egyenlő szexualitásról tanulhatnak. Úgy tűnik, erre szükség is van, hiszen Wirth szerint:

a tradicionális nemi szerepek szószólói is hangosabbak, mint korábban.

Borítókép: Pixabay