Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tudni szeretné, nyári vagy téli időszámítás lesz Magyarországon? Egy ideig még ne reménykedjen

Tudni szeretné, nyári vagy téli időszámítás lesz Magyarországon? Egy ideig még ne reménykedjen

Alig öt hónapja maradt az uniós tagállamoknak, hogy eldöntsék: a nyári vagy a téli időszámítást akarják-e bevezetni, ha az Európai Unió végleg eltörli az éves óraátállítást. A háttérben azonban egyre több minden utal arra, hogy ez egyáltalán nem lesz olyan egyszerű, mint ahogy azt az Európai Bizottság gondolta.

Jean-Claude Juncker szeptemberi évértékelő beszédében jelentette be, hogy az Európai Bizottság javaslatot nyújt be, hogy a tagállamokban végleg eltöröljék az évente kétszer esedékes óraátállítást. A brüsszeli bürokráciához képest meglepően gyorsan kezdtek el dolgozni a javaslaton, amelynek vázlata már el is készült, és uniós tisztségviselők szerint a cél az, hogy még a májusi európai parlamenti választások előtt megszavazzák. Ez viszont nehéz feladat elé állította a tagállamok kormányait – köztük Magyarországot is –, hiszen rekordidő alatt kell eldönteniük, melyik időszámítást akarják követni.

Jean-Claude Juncker évértékelő beszédében vetette fel az óraátállítás eltörlését. Fotó: MTI/AP/Jean-Francois Badias

Violeta Bluc közlekedési biztos szeptemberi tájékoztatása szerint eddig hat tagállam jelezte, melyik időszámítást választaná:

Portugália, Ciprus és Lengyelország a nyári, míg Finnország, Dánia és Hollandia a téli felé hajlik.

Döntést viszont még egyik fővárosban sem hoztak. Problémát jelent az is, hogy Görögország egyáltalán nem akarja eltörölni a rendszert, bár ha megszavazzák a javaslatot, akkor ez nem lesz opció.

Az Egyesült Királyság kilépését is beleszámítva így is maradt 20 tagállam, amelynek 2019. március 31-ig jeleznie kellene, melyik időszámítást választja. Mivel addig alig több mint öt hónap van hátra, egyre többen aggódnak, hogy nem lesz elég az idő, de sokan már az alapgondolat miatt is elégedetlenkednek. Arról nem is beszélve, hogy a döntés előtt a lakosság véleményét is ki kellene kérni.

Írország például már be is jelentette, hogy lakossági konzultációt tart a kérdésben. Az írek azért is vannak nehéz helyzetben, mert a brexit miatt a sziget északi és déli fele akár külön időzónába is kerülhet.

Itthon is tétováznak

Bár a magyar kormány szereti a nemzeti konzultációkat, egyelőre úgy tűnik, most ők sem rajonganak túlságosan az ötletért. A Zoom.hu információi szerint kormányzati szinten még nem kezdték el vizsgálni, hazánkban melyik időszámítás lenne megfelelő, pedig egy ilyen, mindenkit érintő döntés hosszú előkészítést igényel. A kérdésben egyébként az Innovációs és Technológiai Minisztérium lenne az illetékes, de több minisztériummal is konzultálniuk kell.

Nyári vagy téli? Nem könnyű a döntés. Fotó: MTI/EPA/Andreas Gebert

Valószínű egyébként, hogy hazánk a nyári időszámítás mellett döntene, ez szerepelt korábban a jobbikos Kepli Lajos javaslatában is, ami végül nem jutott el a szavazásig a Parlamentben.

Hasonlóan van ezzel a többi tagállam is: a Politico brüsszeli kiadása szerint múlt hétfőn egy munkamegbeszélésen 16 tagállam nemzeti delegációja szólalt fel a bizottsági javaslat ellen. (Úgy tudjuk, Magyarország ezen nem vett részt.) A témát valószínűleg felvetik majd az uniós közlekedési miniszterek grazi informális találkozóján is a jövő héten.

A tagállamok legfőbb problémája, hogy a bizottsági javaslat nem tartalmaz konkrétumokat, így pedig képtelenség lesz március végéig meghozni a döntést.

„Az Európai Bizottság odadobott az ölünkbe egy félig kész dokumentumot, és közölte, hogy ők megtették a feladatukat, most már mi következünk” – mondta a lapnak egy nyugat-európai diplomata.

Az Európai Bizottság a gyors beavatkozást azzal magyarázza, hogy a témában tartott uniós konzultációt 4,6 millió ember töltötte ki, és 84 százalékuk az óraátállítás eltörlése mellett tette le a voksát. A nevük elhallgatását kérő diplomaták szerint azonban ez nem tükrözi a valóságot, mert nagy különbségek voltak az egyes tagállamok között: míg Németországból 3 millióan töltötték ki a kérdőívet, Olaszországból mindössze 20 ezren nyilvánítottak véleményt.

A magyarok sem voltak túl aktívak, nálunk a teljes lakosság mindössze 0,21 százaléka töltötte ki a konzultációt, 90 százalékuk voksolt igennel.

Az EU-országok azt szeretnék, hogy a dokumentum több részletet tartalmazzon arról, hogyan hat majd az óraátállítás eltörlése a közlekedésre, vagy éppen a pénzpiacokra. Ez azért fontos kérdés, mert a közlekedési társaságoknak például már hónapokkal az új időszámítás előtt át kell állítaniuk a menetrendet, de nem lesznek könnyebb helyzetben a légitársaságok sem.

Az is gondot jelenthet, ha az egymással határos országok más-más időszámítást választanak. Ebből nagyon jó kis kavarodások lehetnek, ezért az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a szomszédos országok igyekezzenek egységesíteni az időzónáikat, aminek ugye az a szépsége, hogy akkor vagy egész Európában teljesen egységes időzóna lesz, vagy igazából mindenki tesz majd magasról a javaslatokra, és a saját szempontjai szerint dönt a kérdésben.

2018-ban október 28-án kezdődik a téli időszámítás: vasárnap hajnalban hajnali 3-kor 2 órára kell visszaállítani az órát.