Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Robbanások rázták meg az afgán fővárost

Robbanások rázták meg az afgán fővárost

Több robbanás rázta meg szombaton az afgán fővárost, Kabult, legalább hárman meghaltak, 30-an megsebesültek – mondta egy egészségügyi szóvivő. Az afgán választási bizottság eközben közölte, hogy szervezési és technikai problémák miatt meghosszabbítják a szavazást.

Afganisztánban szombaton kezdődtek meg a parlamenti választások, a voksolást rendkívüli biztonsági intézkedések kíséretében rendezik.

Az afgán belügyminisztérium tájékoztatása szerint 15 támadás történt az országban, legtöbbjüket házilagos készítésű robbanószerrel hajtották végre, de voltak rakétatámadások is.

A kabuli kormány ellen fegyveres felkelést folytató tálib szélsőségesek korábban a voksolás bojkottálására szólították fel a lakosságot, és támadásokkal fenyegettek. Zabiulláh Mudzsáhid tálib szóvivő szombati Twitter-üzenetében ismét távolmaradásra szólította fel a lakosságot.

“A lakosságnak tartózkodnia kell attól, hogy részt vegyen ebben a teátrális folyamatban annak érdekében, hogy megóvja életét”

– írta.

Az AFP francia hírügynökség egyik újságírója – elmondása szerint – menekülő, rémült emberek tömegét látta az egyik, iskolában kialakított szavazóhelységben bekövetkezett robbanást követően. A francia hírügynökségnek egy szemtanú elmondta, hogy bomba robbant egy szavazóhelységként szolgáló mecsetben is, egy rendőr megsebesült.

Asraf Gáni afgán elnök a szavazóhelységeket járja, és voksolásra buzdítja az embereket.

A szavazást rendkívüli biztonsági intézkedések kíséretében rendezik, a legtöbb nagyvárosban például teljesen vagy jelentősen korlátozzák a közlekedést, a biztonságra több mint 54 ezer katona, rendőr és a titkosszolgálatok munkatársai felügyelnek.

Az országban uralkodó rossz biztonsági helyzet miatt azonban a választóhelyiségek harmada nem is nyitott ki.

Számos további szavazóhelység szervezési és technikai problémák miatt nem tudott kinyitni. A választási bizottság bocsánatot kért a voksolóktól, és ígéretet tett arra, hogy ez utóbbi szavazóhelységek nyitva tartását meghosszabbítják, egyes esetekben akár vasárnapig.

A szavazás napjára lezárták a legfontosabb, torkami határátkelőt Pakisztán felé.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint délután négy, közép-európai idő szerint 13.30-ig tartanak nyitva. Az első, előzetes eredményekre november 10-én lehet számítani, a hivatalos eredményeket pedig december 20-án ismertetik a tervek szerint.

Kandahár tartományban a választásokat nem sokkal a voksolás előtt egy magas rangú tisztségviselők ellen elkövetett merénylet miatt elhalasztották, Gazniban pedig már nyáron ez a döntés született a választókerületek újrarajzolása körüli megoldatlan kérdések miatt.

Ez Afganisztánban a harmadik parlamenti választás a tálibok hatalmának 2001-es bukása óta, és az első, amelyet az afgán hatóságok teljes mértékben egyedül szerveznek és biztosítanak.

A parlamenti választásokat így is több éves csúszással rendezik az eredetileg kitűzött időponthoz képest.

Párhuzamosan tartományi választásokat is rendeznek a hozzávetőleg 34 millió lakosú országban.

(MTI)

Borítókép: MTI/AP/Rahmat Gul