Az étkezési célra árult asztali sók 90 százaléka mikroműanyagot tartalmaz – írja a Bors a dél-koreai Incshon Nemzeti Egyetem és a Greenpeace kelet-ázsiai kutatóinak legújabb tanulmányára alapozva.
Különböző országok csaknem negyven fajta asztali sóját vizsgálták meg a kísérlet során, amiben arra a következtetésre jutottak a kutatók: a legtöbb műanyag az ázsiai sófélékben található, azonban a vizsgált ízesítők mind szennyezettek voltak. Ezalól csupán három kivételt emeltek ki, a tajvani, kínai és a francia márka műanyagmentes volt.
Az így szervezetbe vitt sóval évente mintegy kétezer mikroműanyag darabkát eszik meg egy felnőtt ember – állítják a szakemberek.
Arra vonatkozóan, hogy ezután milyen hatást fejt ki ott, egyelőre nem állnak rendelkezésre vizsgálati eredmények.
(via Bors / borítókép: Pexels)