Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hat évet kell várni egy bokaprotézisre

Hat évet kell várni egy bokaprotézisre

Több mint 2000 napig kell türelemmel lennie egy férfinek, aki bokaprotézis műtétre vár – számolt be az ATV Híradó.

„Egy erős csontkopás van benne, amit azt mondták, hogy egy implantátummal lehetne pótolni, tehát egy bokaprotézis kellene, aminek a várakozási ideje 6 év”

– mesélte Halápi János, akinek a kezelőlapján egészen pontosan az áll, hogy: amennyiben a műtét hamarabb elvégezhetővé válik, mint a jelenlegi 6 éves várólista, akkor arról értesítik.

A férfinek a lába jelenleg jó egy centit dől kifelé, ez a cipőin is látszik, mert egy sportcipő 3 hónapig jó. Hat év alatt, ez 24. pár sportcipőt jelenti.

Az egészségügyi szakjogász szerint a várólisták nemzetközileg megállják a helyüket. A magyar egészségügy, meg a magyar gazdaság teljesítőképességének ez megfelel. A kérdés, hogy ez a betegeknek mennyire felel meg. A szakértő szerint átlagosan 100-200 napnál hosszabb várakozási idő nincsen.

Az ATV Híradója megkereste a Semmelweis Egyetemet azzal a kéréssel, hogy mi okozza a hosszú várakozási időt. Válaszukban az áll: Bokaprotézis beültetést Magyarországon csak a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikája végeznek, ott pedig jelenleg több éves várakozási idővel lehet számolni, de ez betegek állapotától függően változhat, ugyanakkor ők mindent elkövetnek, hogy ez a várakozási idő csökkenjen.

(atv.hu)

Borítókép: Semmelweis Egyetem illusztrációk, Elméleti Orvostudományi Központ, SOTE