Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Meghalt Wim Kok volt holland miniszterelnök

Meghalt Wim Kok volt holland miniszterelnök

Nyolcvanéves korában elhunyt Wim Kok volt holland miniszterelnök – tájékoztatott szombaton közleményében a Munkáspárt. A politikus halálát szívelégtelenség okozta.

A munkáspárti politikus 1938-ban született, 1989-től 1994-ig pénzügyminiszter, majd két cikluson át, nyolc évig Hollandia miniszterelnöke volt. Három középutas kormánykoalíciót irányított abban az időben, amikor Hollandiára erőteljes gazdasági növekedése volt jellemző. Kormányzása idején Hollandiában engedélyezték az aktív eutanáziát, és 2001-ben Hollandia lett a világ első országa, ahol legalizálták az azonos neműek házasságát.

Wim Kok 2002 áprilisában nyújtotta be lemondását, miután nyilvánosságra került a srebrenicai mészárlásról szóló holland jelentés, amely az ENSZ felelőssége mellett a holland kormány is hibáztatta a II. világháború óta a legsúlyosabb vérengzés megtörténtéért. (MTI)