Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Török külügyminiszter a meggyilkolt szaúdi újságíró ügyéről: Ankara semmilyen hangfelvételt nem adott át senkinek

Török külügyminiszter a meggyilkolt szaúdi újságíró ügyéről: Ankara semmilyen hangfelvételt nem adott át senkinek

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken visszautasította azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Ankara hangfelvételt osztott meg Washingtonnal az Isztambulban eltűnt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi utáni nyomozás keretében – jelentette pénteken az Anadolu török állami hírügynökség.

A hivatalos látogatáson az albán fővárosban, Tiranában tartózkodó Cavusoglu azt mondta: „szó sincs róla, hogy Törökország Mike Pompeo amerikai külügyminiszternek vagy más amerikai tisztségviselőnek odaadott volna bármilyen hangfelvételt”.
Cavusoglu mindazonáltal leszögezte, hogy a török hatóságoknak a vizsgálatból kifolyólag már rendelkezésükre állnak bizonyítékok. A bizonyítékok mibenlétét a török külügyminiszter nem részletezte.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni.
A The Washington Post című amerikai újság – Hasogdzsi egyik munkaadója – múlt csütörtökön internetes oldalán nevük elhallgatását kérő török kormányzati forrásokra hivatkozva arról írt, hogy hang- és videofelvételek bizonyítják, hogy Hasogdzsit a főkonzulátuson kihallgatták, megkínozták, meggyilkolták és feldarabolták. Rijád egyelőre nem ismerte be, hogy Hasogdzsit az isztambuli külképviseleten meggyilkolták.

Pompeo Donald Trump felkérésére először kedden Rijádba, majd szerdán Ankarába látogatott Hasogdzsi ügyében. Trump ezt követően újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a török kormánytól az állítólagos hang- és videofelvételek megosztását kérte. Cavusoglu pénteken Tiranában leszögezte: Törökország a vizsgálat eredményeit meg fogja osztani a nyilvánossággal.

Borítókép forrása: MTI/AP/Jacquelyn Martin