Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kásler megszüntetné a fizetős szolgáltatásokat a kórházakban

Kásler megszüntetné a fizetős szolgáltatásokat a kórházakban

Egy új jogszabálytervezet szerint minden költségtérítéses szolgáltatást megszüntetne a kórházakban az Emberi Erőforrások Minisztériuma – írja a Népszava. A hamarosan a parlament elé kerülő törvény alapján a jövőben „közfinanszírozott kapacitások igénybevételével nem nyújtható nem közfinanszírozott ellátás.”

Az EMMI miniszere, Kásler Miklós a Magyar Hírlapnak azt mondta, az alap- és sürgősségi ellátás megújítása átrendezi majd a feladatköröket, így a finanszírozásban is változások lesznek. Kásler az állami- és a magánegészségügy szétválasztásáról úgy véli, ha jogilag nincs tiszta szabályozás, az módot ad az előnyök kiaknázására. Tapasztalata szerint ebben a kórházak csak szolidan érintettek, inkább a magánellátók egyéni ambíciói érvényesülnek.

Bár a miniszter híve a kancelláriának az egyetemeknél, az egészségügy szerinte más, mint a felsőoktatás. Úgy vélo a kórházi pénzügyek megoldásakor ezt a rendszert is figyelembe kell venni, de nem csak azzal érhető el a pénzügyi fegyelem, ráadásul a kórházakban már dolgoznak a költségvetési felügyelők. A magán- és az állami egészségügy szétválasztásán dolgoznak, de az „összefonódás erős és mélyen gyökerezik, egy lépésben nem szétválasztható. A kormány álláspontja világos: az egészségügy nem üzlet.”

Borítókép forrása: MTVA Fotó: Zih Zsolt