Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Bódító jövő? – Óriási növekedést produkáltak a kanadai marihuána-termesztők

Bódító jövő? – Óriási növekedést produkáltak a kanadai marihuána-termesztők

Az elmúlt napokban fontos áttörés következett be a világ marihuána piacán: Kanada a G20 országok közül elsőként teljes liberalizációt vezetett be, vagyis már nemcsak orvosi, hanem rekreációs, szabadidős céllal is rá lehet pöffenteni egy szál füves cigire. Az észak-amerikai ország ezzel hatalmas gazdasági, befektetési és persze tudásbeli előnyre tehet szert a versenytársaival szemben – súlyosan tévednek, akik azt hiszik, nincs ilyen. Borítékolható, hogy a jövőben bőven lesz követője az országnak. Ám nemcsak emiatt jöhet létre érdemi változás az észak-amerikai államban. Kanada egy 36 milliós lélekszámú, fejlett piacokkal és vásárlói réteggel rendelkező ország, ahol – ha nem is egyik pillanatról a másikra –

az alkohol fogyasztása nagyon komoly vetélytársat kapott.

Az alkoholtartalmú italokat gyártó vállalatok menedzsmentjében eddig elégedetten üldögélő üzletemberek lába is remegni kezdett, és egyre másra igyekeznek kanadai marihuána-termesztő cégbe invesztálni. Az ok teljesen egyszerű, a kanadai lakosság csaknem 19 százaléka fogyaszt marihuánát ilyen vagy olyan formában, ami sokkal magasabb, mint a 4 százalékos világátlag az ENSZ szerint – mutat rá az Equilor Befektetési Zrt. A Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC) becslései szerint az ország éves fogyasztása 2020-ra eléri a 6,5 milliárd dollárt értékben, ami hozzávetőleg 810 ezer kilogramm marihuánát jelent.

Berlin, 2018. augusztus 11.
Marihuánás cigit sodor az indiai vadkender legalizásáért rendezett kannabisz felvonulás egyik résztvevője a berlini tévétoronynál 2018. augusztus 11-én. (MTI/EPA/Alexander Becher)

Több, mint 120 szövetségi szinten engedélyezett gyártó van Kanadában, és minden vállalati vezető azt ígéri a részvényeseinek, hogy speciális termékével, hatékony gyártásával gazdaggá teszi őket és a versenytársait legyőzi.

A jókorára dagadt piaci kapitalizációjú vállalatok most megmutathatják, hogy valójában mire képesek. Ami magával hozott egy másik fejleményt is.

Egy sörgyártó kellett hozzá, de létrejött a marihuánaipar gigásza

Egy sörgyártó kellett hozzá, de létrejött a marihuánaipar gigásza Négy milliárd dollár, ennyit pénzből áll össze a kannabiszbiznisz idei nagy üzlete. Könnyen lehet, hogy a bódultság üldözés lovagjai hamarosan párás szemekkel tekintenek majd a Constellation Brands nevű vállalat cégérére. Hogy itthon nem sokat mond a New York-i székhelyű vállalat neve?

A marihuánabiznisz a tőkepiacon is felütötte fejét, ott is alapvető változásokat hozott. A liberalizáció után ugyanis már a befektetési alapok szeme is megakadhat a kanadai kannabisz üzlethez köthető vállalatokon, hiszen számos közülük már tőzsdén jegyzett cégként működik.

Tényleg bódító a jövő?

A legnagyobbnak tartott cég, a Canpoy Growth már most lenyűgöző grafikont „hozott össze”, ami a befektetők számára igencsak vonzó lehet.

Forrás: Google Finance

Ehhez persze hozzátartozik, hogy a világ egyik meghatározó szeszipari vállalata, a Constellation Brands jelentékeny üzletet hozott össze a Canpoy-val. A Constellation Brands ugyanis nem kevesebb, mint 4 milliárd dollárt szánt arra idén augusztusban, hogy növelje részesedését a társaságban. Vagyis a kanadai marihuánapiac legnagyobb szereplője mögött ma már egy hatalmas tőkeerővel rendelkező társaság áll. Ezek után talán érthető is, hogy miért ez a vállalat van az iparág iránt érdeklődők figyelmének központjában. Ez pedig látszik a számokon is. A Canpoy részvényeinek az értéke egy éve 12,2 kanadai dollár (CAD) körül mozgott. Most, október végén viszont már 70 CAD közelében folyik a kereskedés.

Vagyis a cég több, mint 5,5-szeresére növelte az értékét,

ami a részvényesek számára bámulatos hozamot jelent, figyelembe véve a globálisan, éves szinten 0 százaléknál alig valamivel magasabb kamatkörnyezetet. A vállalat ma már messze nem nevezhető útszéli fűtermesztő társulásnak, hiszen piaci kapitalizációja meghaladja a 15 milliárd kanadai dollárt, és például Prágában is vannak érdekeltségeik.

A második legnagyobb szereplőnek tartott Aurora Cannabis sem „apróság”, hiszen a cég értéke ma több, mint 11 milliárd kanadai dollár. A vállalattal kapcsolatban az elemzők rendre az agresszív jelzőt emlegetik terjeszkedési politikáját látva, hiszen Qubec megyével az elmúlt hetekben írták alá a szállítói szerződéseket. Ezen felül nagyon erős nemzetközi terjeszkedésben gondolkoznak, a német, a dán, az olasz és az ausztrál piac felé már lépéseket is tettek. Talán ezeknél is beszédesebb, hogy a közelmúltban a Coca Colával írtak alá egy kontraktust, ami kannabisz-tartalmú üdítőitalok fejlesztéséről szólt. Ennek fényében talán nem meglepő, hogy egy év alatt az Aurora részvényei 2,82-ről 13,5 kanadai dollár közelébe ugrottak.

Forrás: Google Finance

A piac harmadik óriásának tartott Aphriának sem sok oka van szégyenkezni. Utóbbi cég is bődületes fejlesztésben van, hiszen például 2019 januárjában egy egymillió négyzetméteres, teljes infrastruktúrával felszerelt termesztő részleget kívánnak üzembe állítani. Az Aphria részvényei is parádésan teljesítettek, igaz, itt a növekedés az előzőekhez képest már-már szerénynek mondható: egy év alatt csak alig háromszorosára nőtt a papírjainak az értéke, így az most 19,50 kanadai dollár közelében mozog.

Forrás: Google Finance

Arra, hogy nem minden csak a gondtalan növekedésről szól és nem árt az óvatosság, jobb példát nem is lehetne hozni, mint a kanadai piac 10 legnagyobb szereplőjének tartott cég közül – már amelyik részvényeivel kereskedik is – háromnak csökkent az értéke az elmúlt egy évben. A Cannex Capital – utóbbi részvényeit csak márciusban vezették be a kanadai tőkepiacra –, a Nanosphere Health és az Emblem részvényei egyaránt csökkentek, amit elemzők a liberalizáció bejelentése óta eltelt időszakban látott, a terjeszkedést kevéssé támogató döntésekkel magyaráznak. Ami annyit tesz, a versenytársak gyorsabbak.

Forrás: Google Finance

Felmerülhet a kérdés, hogy mi lesz a sorsa ezeknek a részvényeknek. Nos, a számok alapján elképesztő méretű piacról van szó. Elemzések a kanadai legális marihuánapiacot 7,5 milliárd amerikai dollárra teszik, és ehhez jön még hozzá az egyre nyitottabb egyesült államokbeli üzlet. Utóbbi értéke meghaladja a 10 milliárd dollárt. A vélemény pedig általános, ez még csak a kezdet.