Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Verhofstadt: Orbánt csak a magyar szavazók állíthatják meg

Verhofstadt: Orbánt csak a magyar szavazók állíthatják meg

A belga politikus a politika trágyadombjára küldené Orbánt, az új, populista barátaival együtt. Interjút közölt a 168 óra Guy Verhofstadttal, az európai liberálisok (ALDE) frakcióvezetőjével, mutatjuk az interjú legérdekesebb részeit:

  • Verhofstadt szerint a jogállamiság és a demokrácia magyarországi helyzetéről szavazott az Európai Parlament szeptemberben, a döntésnek ennek semmi köze a migrációhoz. A képviselők több mint kétharmada, köztük Orbán saját pártcsaládja, az Európai Néppárt frakciójának többsége riasztónak és elég érettnek tartotta a helyzetet arra, hogy Európa beavatkozzon.
  • Verhofsdat szerint nincs még egy olyan kormány Európában, amely hagyta magát ennyire messzire sodródni a valóságtól egy hazugsággyár által, amit ráadásul nagyrészt az adófizetők pénzéből építettek fel.
  • „Ha az Orbánnal szembeni beszédeim személyes tartalmúak, az azért van, mert ő ennek az illiberális államnak a legfőbb képviselője. De a bírálataim túlmutatnak a személyén, jóval szélesebb körűek. Magyarország problémái ugyanis nem fognak megszűnni Orbán távozásával, ezt a fajta kormányzást kell megváltoztatni.”
  • „A Fidesz arra használta többségét a parlamentben 2010 óta, hogy egymaga változtassa meg az alkotmányt, csorbítsa az igazságszolgáltatás függetlenségét, és súlyosan korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát.”
  • „Az EU hangot adhat ugyan a kritikáinak, de Orbánt csak a magyar szavazók állíthatják meg, csak ők vethetnek véget antiliberális álmainak. Viszont nekünk meg kell bizonyosodnunk arról, hogy eközben Orbán nem teszi-e tönkre az EU-t.”
  • Meglátása szerint az új generációs progresszív európaiak, köztük olyan vezetők, mint a francia Emmanuel Macron, a holland Mark Rutte vagy a spanyol Albert Rivera, illetve a magyarországi Momentum Mozgalom is, reális alternatívát kínálnak a populista mozgalmakkal szemben.

Borítókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet