Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Orbán mégis támogatja Manfred Weber jelöltségét az Európai Néppártban

Orbán mégis támogatja Manfred Weber jelöltségét az Európai Néppártban

Mégis beállt Manfred Weber mögé Orbán Viktor, akinek az utóbbi időben finoman szólva sem alakult jól a viszonya az Európai Néppárt frakcióvezetőjével. A Politico ma reggeli cikkében még arról írt, hogy az EPP-hez tartozó nyolc ország hét vezetője támogatásáról biztosította Webert, aki az Európai Bizottság következő elnöke lenne, a magyar miniszterelnök viszont nem.

Néhány órával később viszont ezt maga Rogán Antal cáfolta : az MTI-nek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott:

a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök nem Alexander Stubb, hanem Manfred Weber jelölését támogatja az Európai Néppárt úgynevezett csúcsjelölti tisztségére.

Manfred Weber megszavazta a Sargentini-jelentést. (MTI/EPA/EPA/Olivier Hoslet)

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter felidézte, az EPP elnöksége szerdán meghallgatta mindkét pályázó politikust: az Európai Néppárt liberális szárnyához tartozó Alexander Stubb volt finn kormányfőt és az EPP kereszténydemokrata szárnyához tartozó Manfred Weber néppárti EP-frakcióvezetőt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökhelyettesét.

Orbán Viktor az elhangzottak alapján – és amennyiben a két jelölt közül kell választani – egyértelműen a Néppárt kereszténydemokrata szárnyához tartozó bajor politikust támogatja, szemben az EPP liberális szárnyához tartozó Alexander Stubb-bal és ezt teszi majd a Fidesz is a néppárt novemberi helsinki kongresszusán, ahol a jobbközép erőket összefogó pártcsalád listavezetőjének személyéről döntenek majd – mondta el a miniszter.

A döntés némileg meglepő, hiszen Manfred Weber az Európai Parlament szeptemberi ülésén maga jelentette be, hogy megszavazza a Sargentini-jelentést.

Nem volt kompromisszum

Weber azt mondta, azért szavazott igennel az úgynevezett Sargentini-jelentésre, mert Orbán Viktor kormánya nem tett lépéseket a kompromisszum felé annak ellenére sem, hogy korábban még az alkotmányt is hajlandó volt módosítani az Európai Bizottság kifogásai miatt, ezért most “más szintre” kell emelni a párbeszédet.

“Európa a kompromisszumot jelenti” – fogalmazott.

Leszögezte ugyanakkor: az uniós alapértékek tekintetében nem lehet kompromisszumot kötni, ezért is szavazta meg a jelentést a néppárti képviselők többsége.

Borítókép: Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője (b), Hristijan Mickoski, a konzervatív macedón VMRO-SPMNE párt vezetője (b2), Janez Jansa, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke (j3) és Orbán Viktor miniszterelnök (j2) az SDS kampányrendezvényén Celjén, a Golovec csarnokban 2018. május 11-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd