Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mindenki Magyarországa néven alakulhat meg Márki-Zay és Hadházy mozgalma, de nem október 23-án

Mindenki Magyarországa néven alakulhat meg Márki-Zay és Hadházy mozgalma, de nem október 23-án

Közel a Márki-Zay Péter és Hadházy Ákos által szervezett új, ellenzéki politikai mozgalom zászlóbontása, de ez biztosan nem az október 23-i közös ellenzéki tüntetésen lesz – tudta meg a Zoom.hu. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere több társával kedden már aláírta a mozgalom alapításához szükséges dokumentumokat, így a szervezet bejegyzése és hivatalos bejelentése sem késhet már sokáig. Hadházy Ákos erről a Zoom.hu-nak azt mondta:

“Ha meglesz, bejelentjük a mozgalmat, de a zászlóbontás nem október 23-án lesz, hiszen akkor azt hirdettük volna meg, nem pedig a közös ellenzéki tüntetést és aláírásgyűjtést.”

Ellenzéki egységfront a cél

Hogy mi is lesz pontosan a mozgalom, arról nemrég Márki-Zay Péter is beszélt a Zoom.hu-nak adott interjújában. Amellett, hogy kifejtette, szerinte szükség lenne egy, a Jobbik által szervezett új Magyar Gárdára, hogy “tagjai, zsidók, cigányok és baloldaliak együtt vonuljanak a Fidesz-bűnözők ellen”, ő maga is teszi a dolgát: mozgalmat szervez. Egyelőre nem pártot, hanem olyan mozgalmat,

“ami az ellenzéki pártokat egy egységfrontba kényszeríti a jövő évi önkormányzati választásokra.”

Az egyesület nevéről akkor konkrétumot nem árult még el, de azt mondta, ötletek, munkanevek már vannak. Megjegyezte: “biztosan nem „Új Ellenzék” lesz a neve, de a lényege ez lesz: annak ellenére, hogy rengetegen jogosan csalódtak a jelenlegi ellenzéki pártokban, nélkülük és ellenükben nem lehet ma a Fideszt legyőzni.”

Márki-Zay Péter az egyik áprilisi ellenzéki tüntetésen, az újabb Fidesz-kétharmad után Fotó: Veres Viktor

Miután korábban arról is szó volt, hogy már augusztus 20-án Hódmezővásárhelyen bejelentik az új mozgalmat, ami hamarosan párttá is alakulhat, Hadházy Ákos a Zoom.hu-nak adott interjújában arról beszélt: “Hogy pártra volna-e igény, nem tudom. Azt igen, hogy rengeteg olyan ember van az országban, aki hajlandó lenne akár a legkisebb, helyi szinten is politizálni, őket fontos lenne egy mozgalomba szervezve látni.”

Mindenki Magyarországa?

A Zoom.hu kérdésére Hadházy Ákos nem erősítette meg azokat a sajtóhíreket, miszerint a mozgalom neve “Mindenki Magyarországa” lesz, csak annyit mondott: többféle névváltozat is szóba került, ez is. A minap a B1 blog írt arról, hogy ez lesz az újonnan alakuló formáció neve, melynek domainjét – mindenkimagyarorszaga.hu – már le is foglalták Hadházyék.

Annyit a nyilvánosan elérhető adatokból a Zoom.hu is kiderített, hogy a mindenkimagyarorszaga.hu-t október 14-én foglalták le, a kapcsolattartásra megjelölt emailcím pedig a korrupcionfohivatalos@gmail.com. Hadházy erről kérdésünkre azt mondta, “amik felmerültek nevek, azokat nyilván igyekszik az ember lefoglalni”.

A “Mindenki Magyarországa” tehát elvileg lehet, hogy befutó névváltozat lesz. Ha így lesz, az jól tükrözné a Márki-Zay által is említett célt, hogy minél szélesebb körű egységfrontot hozzanak létre a Fidesz rendszerével szemben, olyat, ami mindenkit meg tud szólítani. Ezt Márki-Zay úgy foogalmazta meg: “A Fideszt el kell söpörni. Méghozzá nem jobbról és nem balról, hanem szemből és mindenkinek.”

23-án közös ellenzéki tüntetés

Márki-Zay és Hadházy mozgalma tehát nem október 23-án bont zászlót, ám így sem lesz hiány ellenzéki összefogásból: aznap délután 15:45-tól a budapesti Bem térre hirdetett rendezvényt “Közös ellenzéki tüntetés a szabadságért, a korrupció ellen!” címmel a Magyar Korrupcióellenes Szövetség, amelyet 2014 őszén alapított mások mellett Hadházy és az áfacsalási botrányt kirobbantó volt NAV-os Horváth András.

Az esemény valójában közös ellenzéki október 23-i tüntetés lesz, hiszen azon jószerével az összes ellenzéki párt politikusa képviselteti magáta DK-tól a Momentumon át az MSZP-Párbeszéd szövetségig. De nem csak ők: számos civil szervezet képviselője és közszereplők is színpadra lépnek:

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő
Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere
Harangozó Tamás országgyűlési képviselő, MSZP
Jávor Benedek európa parlamenti képviselő, Párbeszéd
Ráczné Földi Judit önkormányzati képviselő, Demokratikus Koalíció
Donáth Anna Júlia alelnök, Momentum Mozgalom
Dr. Lengyel Róbert Siófok polgármestere
Tarnay Kristóf Ábel Szegedi Civil Háló
Lukácsi Katalin volt KDNP-s politikus

A Zoom.hu információi szerint ott lesz az LMP antikorrupciós szakpolitikusa, Vágó Gábor is, és a Liberálisok is jelezték, hogy gyakorlatilag a teljes pártvezetés részt vesz a tüntetésen. Hivatalosan egyedül a Jobbik nem lesz ott (a színpadon biztos nem), bár a párt egyetért az antikorrupciós céllal, sőt a többi ellenzéki párthoz hasonlóan segíti is Hadházy aláírásgyűjtő akcióját az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért. Arról, hogy

az egymillió szignóból már százezer összegyűlt,

itt írtunk bővebben, és a 23-i tüntetésen is lesz aláírásgyűjtés. Vagyis ezúttal a jelek szerint sikerült szinte teljes ellenzéki összefogást megteremteni a szervezőknek, ráadásul mindannyian egy olyan fontos cél érdekében állnak ki, mint a korrupcióellenesség. Ettől függetlenül persze minden párt tart kisebb-nagyobb megemlékezéseket, koszorúzásokat, de ez lesz “A” közös ellenzéki tüntetés október 23-án.

Alább összeszedtük, hogy a fenti tüntetésen túl, milyen programokat szerveznek a pártok:

  • A Fidesz fő megemlékezése ezúttal is az állami ünnepséget jelenti, hiszen Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök október 23-án 15 órától beszél majd a Terror Háza Múzeum előtt.
  • Az MSZP – csaknem 20 éves hagyományt követve – október 22-én Nagy Imre szülőházánál, Kaposváron koszorúz és itt mond beszédet Tóth Bertalan pártelnök, aki 23-án megkoszorúzza Nagy Imre szobrát a Kossuth térnél – utóbbi akció azért is fontos, mert a kormány már döntött róla, hogy a szobrot elszállítják.
  • A Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely október 23-án – Tóth Bertalannal közösen, 11 órakor – megkoszorúzza Nagy Imre hamarosan elbontani tervezett szobrát a Kossuth tér sarkán.
  • Az LMP társelnöke, Keresztes László Lóránt október 23-án 11 órakor Mansfeld Péter emlékművét koszorúzza meg a Szabó Ilonka utcában. 17:30-tól az LMP fáklyás felvonulást is szervez a Corvinus egyetem elé tiltakozva a tandíjkötelezettség és a lakáskasszák beszántása ellen – itt felszólal Puzsér Róbert főpolgármester-jelölt is.
  • A Jobbik október 23-án 15:30-tól a Magyar Rádió épülete előtt, a Bródy Sándor utcában rendez megemlékezést, ahol felszólal Sneider Tamás pártelnök is.
  • A DK a párt születésnapját is ünnepli ilyenkor: 14 órától a Novotel szállóban tartanak rendezvényt, melyen Gyurcsány Ferenc pártelnök mond beszédet. Az elnökség koszorúz majd a Nagy Imre szobornál is, ott Molnár Csaba mond beszédet.
  • A Momentum a közös ellenzéki tüntetésen saját akciójához is gyűjt aláírást: csatlakoztak a francia elnök, Emmanuel Macron En Marche! mozgalmához. Emléksétát is szerveznek ’56 ikonikus fővárosi helyszíneire.
  • A Liberálisok a Rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál tartanak megemlékezést október 23-án 12:30-tól. Beszédet mond Fodor Gábor elnök és Bősz Anett parlamenti képviselője, továbbá – díszvendégként – Mécs Imre ’56-os halálraítélt, és Pomogáts Béla író, irodalomtörténész.

Borítókép: Hadházy Ákos és Márki-Zay Péter / Forrás: Zoom.hu