Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kiakadtak a kormánytisztviselők a kormányra a tervezett kirúgások miatt

Kiakadtak a kormánytisztviselők a kormányra a tervezett kirúgások miatt

Felháborodott hangú közleményt adott ki a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége csütörtökön, miután a szerdai Kormányinfon az illetékes miniszter bejelentette a központi közigazgatás létszámcsökkentését, amire már augusztusban is tett utalást.

Arról is beszámoltak, hogy nyár vége óta számos levelet, hivatalos tárgyalásokra szóló kezdeményezést küldtünk és sajtótájékoztatót tartottak annak érdekében, hogy a munkáltató (ami ebben az esetben a Kormány) tartsa be a vonatkozó dokumentumok egyeztetésről szóló előírásait ebben a létfontosságú kérdésben.

Követelik, hogy a Kormány a tervezett intézkedések meghozatala előtt kérje ki a kompetens érdekvédelmi szervezetek véleményét a hatályos jogszabályok figyelembe vételével:

  • közszolgálati tisztviselői törvény
  • ILO Egyezmény a szociális párbeszédről
  • Szociális Jogok Európai Pillére, melyet a magyar kormány az elmúlt egy évben írt alá.
  • Európai Unió Központi Közigazgatási Ágazati Párbeszéd Bizottság Egyezménye a konzultációs jogról.

Arra is kitérnek a közleményben, hogy az információs és konzultációs jog azt jelenti, hogy az állományt érintő lépések megtétele előtt, közben és után folyamatosan működtetni kell az érdekegyeztető fórumokat, viszont a Kormányinfo nem érdekegyeztető fórum. “A tíz éve kiéheztetett közszolgálati tisztviselők riogatását szakszervezeteink határozottan elítélik! Azonnali szociális párbeszédre van szükség!” – zárul a sajtóközlemény.

(Fotónkon: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. október 17-én. MTI/Bruzák Noémi)