Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Beperelte a korrupciókutatókat a Közbeszerzési Hatóság

Beperelte a korrupciókutatókat a Közbeszerzési Hatóság

A közbeszerzési hatóság nem adja fel a bíróságon akarja kikényszeríteni, hogy a Korrupció Kutató Központ ne elemezze a magyar közbeszerzési adatokat, csak azért mert azok afrikai szintet sem érik el.

Másodszorra dobta vissza a Fővárosi Törvényszék a Közbeszerzési Hatóság (KH) által indított személyiségi jogi perben a hatóság feljelentését, amint a Korrupció Kutató Központ Budapest (CRCB) ellen indított. Figyelemre méltó, hogy a bíróság már második ízben formai okokra hivatkozva utasította el az eljárás megindítását – ami arra utal, hogy a közpénzekből kitömött hatóság egyszer sem volt képes egy perképes beadványt összeállítani. A CRCB szerint rendkívül aggasztó, hogy egy kutatási tanulmányt nem tudományos vitában – hanem a bíróságon kell megvédeni egy magyar nonprofit szervezetnek.

A CRCB rendszeresen végez kutatásokat a magyar közbeszerzésekről. Tanulmányaik statisztikai úton bizonyítják, hogy a magyar eljárásokban számos esetben korlátozott a verseny, nincs elegendő induló, ráadásul a Közbeszerzési Hatóság adatbázisa sem felel meg a kor kihívásainak. A napokban megjelent tanulmányuk szerint a magyar közbeszerzések 60 százaléka korrupciógyanús, nem áttekinthető, rendkívül gyenge a KH adatbázisa – erre mutattak rá épp a napokban megjelent tanulmányukban.

A KH-nál még egy korábbi, idén januárban publikált tanulmány vágta ki a biztosítékot, amelyben CRCB kutató a zambiai és a bangaldesi közbeszerzési rendszerrel hasonlították össze a magyar valóságot. Az állítások szerint a magyar Közbeszerzési Hatóság honlapja (egész pontosan a közbeszerzési adatbázis) áttekinthetetlen, nehezen használható, fontos adathalmazokat nehezen vagy sehogy nem lehet belőle kinyerni, ráadásul 2017-ben a hirdetmények negyedét félrecímkézte. A zambiai és bangladesi hatóságok honlapjai fényéveket vernek a magyarra – derül ki a Korrupciókutató Központ Budapest összehasonlító vizsgálatából.

Zambia és Banglades kenterbe verik Magyarországot

Zambia és Banglades kenterbe verik Magyarországot A magyar Közbeszerzési Hatóság adatbázisa szinte használhatatlan. Az afrikai Zambiában pár kattintás, ami Magyarországon lehetetlen. A magyar Közbeszerzési Hatóság honlapja (egész pontosan a közbeszerzési adatbázis) áttekinthetetlen, nehezen használható, fontos adathalmazokat nehezen vagy sehogy nem lehet belőle kinyerni, ráadásul 2017-ben a hirdetmények negyedét félrecímkézte.

A tanulmány megállapításait a hatóság komolyan vehette, ám nem fejlesztésekbe kezdett, hanem személyiségi jogi pert indított a tanulmányt közlő CRCB ellen. A kutatócég közleményéből kiderül, hogy a Fővárosi Törvényszék immár második ízben utasította vissza a kerestet, ám továbbra is várják a folytatás. Mivel a bíróság a KH beadványát csak formai okok miatt utasította el, nem zárható ki, hogy egy ilyen perre végül mégis sor kerül a magyar bíróságokon.

A Közbeszerzési Hatóság pereskedése ellenére a cég folytatja munkáját, ugyanakkor közleményükben leszögezik, hogy a tudományos vitákat tudományos szereplők tudják lefolytatni – ezeknek a vitáknak pedig nincs helye a bíróságon. A szabad tudományos vita nélkül nem lehet egy országban tudományos fejlődés, ezért remélik, hogy Magyarországon sem bíróságon kell majd megvédniük kutatásaik eredményeit.

Nyitókép Macskabajusz Mûvek jeligével pályázó alkotó az Egyenlőség, testvériség, közbeszerzés című, a pályázaton 1. helyezést elért munkája elõtt, a 14. ARC kiállításon MTI Fotó: Szigetváry Zsolt