Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

600 millió forint áfát csalt el két autókereskedő

600 millió forint áfát csalt el két autókereskedő

A Csongrád Megyei Főügyészség indítványt tett a nyomozási bíró felé, hogy rendelje el annak a férfinak és nőnek a letartóztatását, akik egy autókereskedés keretében működve okoztak vagyoni hátrányt az állami költségvetésnek.

A gyanú szerint a gyanúsítottak ügyvezetése alatt álló gazdasági társaság 2013. január 1-jétől folytatott gépjármű-kereskedelmi tevékenységet, melynek körében az Európai Unióból – tipikusan Németországból – szereztek be használt gépjárműveket és itthon értékesítették azokat magánszemélyek részére. A cég vállalta a teljes ügyintézést, így – az autók kiválasztását követően – annak külföldi beszerzését, hazahozatalát, honosítását, magyarországi forgalomba helyezését és a regisztrációval kapcsolatos ügyintézést. A használt gépkocsikat 0 %-os áfával, nettó áron vásárolták meg, majd ezt követően az első belföldi értékesítést terhelő általános forgalmi adót elmulasztották bevallani és megfizetni. A gyanúsítottak a belföldi értékesítések során az un. különbözet szerinti adózást, mint speciális adózási formát alkalmazták annak ellenére, hogy ennek nem álltak fenn a feltételei. A gépjármű-kereskedelem során a gyanúsítottak cseh honosságú gazdasági társaságok felé állítottak ki valótlan tartalmú értékesítésről szóló számlákat annak érdekében, hogy az általános forgalmi adó megfizetése alól mentesüljenek. 2013. és 2017. között a gyanúsítottak az állami költségvetésnek mintegy 600.000.000.-Ft vagyoni hátrányt okoztak.

A társtettességben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint a hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt indult eljárásban a főügyészség a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint az eljárás meghiúsításának ténye és veszélye okán tett indítványt a letartóztatás egy hónapra történő elrendelésére.

Az ügyészi indítványról a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a mai napon fog dönteni.

(Ügyészség)