Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kormányinfó: Rogánnak január elsejével mennie kell

Kormányinfó: Rogánnak január elsejével mennie kell

A lakástakarék-pénztári szerződések rapid leállítása és a központi államigazgatást érintő néhány ezer fős létszámleépítés voltak a legnépszerűbb témák a Kormányinfón.

EU-s kormányülést tartottak

Magyarországgal szemben egy jogi köntösbe öltöztetett, a migráció ellenzéáse miatti boszorkányüldözés zajlik – tolmácsolta a szerdai, EU-s tematikájú kormányülésen elhangzottakat Gulyás Gergely miniszter. Bejelenttette azt is, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszter közlése szerint – amint azt előre jelezték -Magyarország a Sargentini-jelentés Európai Parlamenti elfogadását az Európai Unió Bíróságán támadja meg, mondván: nem volt meg a szükséges kétharmad a szavazásnál.

“Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy továbbra is maga lássa el a határvédelmet, az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex erre alkalmatlan is lenne”

– állapította meg Gulyás, megismételve a kormány sokat hagzotatott álláspontját, miszerint el akarja venni Brüsszel a határőrizet jogát, amivel csak az a gond, hogy nem igaz. Hogy miért nem, erről itt írtunk bővebben. E témában Gulyás tájékoztatójával egyidőben Orbán Viktor egy videót is közzétett brüsszeli útja előtt:

Gulyás szót ejtett a brexitről is, megnyugtatva a Nagy-Britanniában dolgozó magyarokat, hogy az ország EU-ból való kiválása után sem kerülnek rosszabb helyzetbe a mostaninál.

“Inkább kassza volt, mint lakás”

A lakástakarékpénztárakat meg kellett szüntetni, mert “ez a konstrukció inkább kassza volt, mint lakás” – tréfálkozott a miniszter, aki a korábbi kormánypárti megszólalásokhoz hasonlóan azzal indokolta a megtakarítási forma megszüntetését, hogy ezen leginkább a bankok nyerészkedtek, milliárdos extraprofitra szert téve.

Az Országgyűlés kormánypárti többsége rekordgyorsasággal, alig 24 óra alatt végezte ki a népszerű megtakarítási formát.

A javaslatot hétfőn nyújtották be a Parlamentnek fideszes indítványként, kedden megvitatták, és elfogadták, majd ÁÉder János államfő aláírta, és este már ki is hirdették a törvényt. Gulyás a Kormányinfón is elmondta, amivel a kormány a heves lakossági tiltakozást igyekszik hűteni: az állami támogatásokat csok-os formációkba csatornázzák át. A lakástakarékok kivégzéséről a Zoom.hu itt írt bővebben:

Áder már alá is írta a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetéséről szóló törvényt

Kihirdették a lakástakarékok állami támogatásának kivezetéséről szóló jogszabályt, a kedd délelőtt elfogadott törvénymódosítás este már meg is jelent a Magyar Közlönyben, ami azt jelenti, hogy Áder János köztársasági elnök is aláírta a jogszabályt, ami már szerdától hatályba lép.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kormány falufejlesztési programjában számos közutat felújítanak, ami egy több tízmilliárdos program lesz, de jut pénz a temetők felújítására, igyekeznek feltölteni a háziorvosi praxisokat is vidáken, továbbá fejlesztenék a falugondnoki programot. Gulyás megismételte, ami már a múlt héten, Orbán Viktor és Tarlós István, újrainduláésát bejelentő főpolgármester találkozóján elhangzott: a fővárosi – adott esetben állami – fejlesztések összehangolására létrehozzák a Fővárosi Fejlesztési Tanácsot, az erről szóló kormányrendelet még a héten megjelenhet. Erről itt írtunk bővebben:

1100 milliárdnyi ígérettel rúgta be Tarlós kampányát Orbán

Több mint 1100 milliárd forintra rúgó, folyamatban lévő, illetve a jövőben megkezdődő fejlesztéseket is tartalmaz az a 62 tételből álló lista, amelyet a kormány mutatott be a főpolgármesterrel folytatott tárgyalásokon – írja a kormánypárti Magyar Idők, ahová kiszivárgott a dokumentum.

Rend és tisztaság Budapesten

A miniszter szólt arról is, hogy áttekintette a kormány a hajléktalanhelyzetet, mivel hétfőn életbe lépett az életvitelszerű utcai tartózkodást szankcionáló szabályozás, aminek szükségességével a kormány továbbra is egyetért. “A kormány célja, hogy Budapesten rend és tisztaság legyen” – tette világossá Gulyás. A hajléktalanokat közellenséggé tevő és a nyomort, nincstelenséget kriminalizáló lépésről itt írtunk bővebben:

Elfogadták sorsukat, nem érdekli a hajléktalanokat, hogy mi lesz velük

Hétfőtől szabálysértést követ el az, aki életvitelszerűen él az utcán. A legtöbb hajléktalant azonban ez sem rettenti el semmitől, hiszen szerintük jelenlegi helyzetüknél úgysem kerülhetnek lejjebb.

Kérdésre válaszolva a Kormányinfón Gulyás Gergely kitért a kárpátaljai helyzetre is. A Zoom.hu is írt arról, hogy bár időközben eltűnt az internetről a magyar állampolgársággal is rendelkező ukrajnai állampolgárok egy részének nevét és személyes adatait feltüntető “halállista”, a helyzet továbbra is súlyos. Gulyás erről azt mondta, hogy azokat a kárpátaljai magyarokat, akik nem érzik magukat biztonságban, és Magyarországra jönnének, “tárt karokkal fogadjuk”. Ismét szóba került a Sorsok Háza körüli mizéria is, Gulyás ezt azzal zárta le, hogy méltóképpen szeretne a kormány emlékezni, az ezzel kapcsolatos “vádakat” pedig nem is érti.

Nem nyúlnak (még) a nyugdíjhez

Az év végéig biztosan nem, illetve talán már ebben a parlamenti ciklusban sem tervezi a kormány, hogy belépne a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítások piacára, ezzel összefüggésben pedig megszüntetne vagy átalakítana bizonyos jelenlegi nyugdíjmegtakarítási formákat – válaszolta Gulyás Gergely az ezzel kapcsolatban kiszivárhgott hírekre és az azok miatt kialakult félelmekre – minderről itt írtunk.

Egyelőre nem nyúl a kormány a nyugdíjrendszerhez MTI Fotó: Balogh Zoltán

A kormány a cafetéria területén nem tervez további változtatásokat, a Bankszövetséggel pedig nyitotta a tárgyalásokra – mondta kérdésére válaszolva Gulyás arra a hírre reagálva, hogy a Bankszövetség azt kérte a kormánytól, legyen partner a kabinet új otthonteremtési forma kialakításában. Kérdésre válaszolva a miniszter erkölcsileg vállalhatatlannak nevezte, hogy a lakástakarék-megtakarítások megszűntetése előtti pillanatban egy vidéki KDNP-s politikus “last minute” megtakarítások kötését reklámozta.

Még idén elküldik a 2500 közszolgát

Mintegy 18 százaléknyi létszámleépítés valósul meg a központi kormányzatban, tárcánként eltérő mértékben, és nem fűnyíróelv-szerűen – erősítette meg az állami bürokráciacsökkentő terveket a miniszter. Jelezte, ez mintegy 2500 ember elbocsátását jelenti a központi közigazgatásból, és megerősítette, hogy segítik majd az érintettek átképzését. Szerinte

egy hónapon belül megtudják az érintettek, hogy kirúgják őket, januártól már a karcsúsított szervezet működik tovább.

Hozzátette: egyúttal az állami köztisztviselők körében bérfejlesztést is terveznek. Noha eddigi próbálkozásai rendre elbuktak, az Orbán-kormány tehát újabb kísérletet tesz a minisztériumok áramvonalasítására. A hírek szerint néhány ezer főt érintő leépítésről már a bejelentés előtt kiszivárogtak kormányzati tervek: a Zoom.hu is írt róla, hogy a közszférából elbocsátottakat különféle hiányszakmákba irányítanák át, ám a több milliárd forintos programoknak nem biztos, hogy örülnek majd az érintettek.

Tényszerűen valótlan állítások fogalmazódtak meg a kisfilmben Magyarországról, de ez nem igazán jelentős politikai kérdés, főleg úgy, hogy az európai parlamenti választások kampánya zajlik – így reagált Gulyás Gergely arra, hogy a holland közszolgálati média egyik műsorának kisfilmje kifigurázta, hogy a kormány propagandaeszközökkel igyekszik meggyőzni állampolgárait saját igazáról a Sargentin-jelentés kapcsán. A kisfilm már magyar felirattal is megtekinthető:

Kérdésre válaszolva Gulyás arról is beszélt: Orbán Viktor kérése volt, hogy az egészségügyben válasszák szét a magán- és az állami finanszírozást, ellátást, ezen dolgozik most Kásler Miklós szakminiszter, de ennél több konkrétum egyelőre nem tudható. Kiderült az is, hogy Gulyás Gergely és a Miniszterelnökség a helyszűke miatt nem költözik január elsejével a Budai Várba, csak Orbán Viktor miniszterelnök és közvetlen környezete,

Rogán Antalnak mennie kell

mint a miniszterelnöki kabinet vezetőjének, neki – Gulyással ellentétben – nem ajánlotta fel az átköltözés választásának lehteőségét a kormányfő – árulta el Gulyás. A miniszter arról is beszélt, hogy személy szerint nem támogatja, mert populista javaslatnak tartja a szocialisták népszavazási kezdeményezését, amely megszüntetné a kormánytagok kiemelt, VIP-ellátást az egészségügyben.

Simonka György képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kéri Polt Péter legfőbb ügyész MTI Fotó: Rosta Tibor

Arra, a Kormányinfó közben érkezett hírre, miszerint a fideszes politikus, Simonka György országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kéri az Országgyűléstől Polt Péter legfőbb ügyész, a miniszter hirtelen nem tudott mit reagálni. A politikussal szembeni indítványt Polt bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt rendelte el. Az eddigi adatok szerint Simonka és társai 1,4 milliárd forint vagyoni kárt okozhattak.

Borítókép: Gulyás Gergely a Kormányinfón / MTI Fotó: Soós Lajos