Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Thuróczy Szabolcs: Bűn arról nem beszélni, ami most körülötted zajlik

Thuróczy Szabolcs: Bűn arról nem beszélni, ami most körülötted zajlik

A 46 éves színész utoljára tért vissza az HBO képernyőjére az Aranyélet családfőjeként, Miklósi Attila szerepében. Többek között a sorozat záróévadáról, a jelenlegi közéletről, fiatalokról és kultúrháborúról beszélgettünk. Interjú.

Az új évadban a pitiáner, oligarchák keze alá dolgozó Miklósi Attilából egy igazi vezető egyéniség lett, legalábbis, ami a bűnözést illeti. Tetszett ez az új irány?
Törvényszerű volt, hogy Miklósiék elinduljanak felfelé, mert az ügyeskedő témát már kimaxoltuk az első két évadban. Adta magát, hogy a táplálékláncon feljebb lépjenek, és jót is tett neki minden szempontból.
Elképesztő hasonlóságok történtek a valóság és a sorozat harmadik évadának eseményei között. Örülsz ennek?
Hogyne örülnék, csak ne kéne mindig elmagyaráznom, hogy mi ezt már korábban leforgattuk. Küldözgettük is egymásnak a híreket a többiekkel. Hihetetlen, hogy már nem tudsz olyat kitalálni, ami ne történne meg a valóságban.

Fotó: Csóti Rebeka

Az új évadban – az intrót látva egyértelmű –, hogy a fő motívum a gyermekeitekkel való ellentét kiéleződése.
Megkérdőjelezhetetlen, hogy Attila imádja a gyermekeit, viszont ahogy ők jobban belelátnak a család életébe, és meglátják, mennyire mocskos dolgok zajlanak a háttérben, rájönnek: régen nem igaz az a duma, hogy „mindent értetek teszünk”. Az ellentétek tehát inkább a fiatalok karakterfejlődése miatt éleződnek ki. A lányom karaktere teljesen ellene megy az apja világának, a fiam pedig talán már dörzsöltebb is nála.
Sokan túl kényelmesnek tartják a felnövendő generációt. Mi a véleményed a mai fiatalokról, bennük is látod még ezt a lázadást, ami Mirát és Márkot jellemzi?
Már gyakran 14-15 éves korban szembefordulnak a szüleikkel, ez egyértelmű. Aki meg picit puhább és lenyomják, az harminc éves koráig a szüleinél lakik. Nem biztos, hogy ez jót tesz. Szeretem, amikor valakinek önálló vágyai vannak, és nem nyugszik bele abba, hogy majd a szülő megoldja. A sorozat bűnözői világában, ahol nagyobb a tét, kicsit furán veszi ki magát, hogy a gyerek majd a saját lábára áll. Hiszen mit jelent ez: hogy önállóan csinálja az illegális akcióit? Azokból lettek a tisztességes üzletemberek is, akik újdonságokat találtak ki. Nyilván szerencse is kell hozzá, de miért ne lehetne azt mondani, hogy nem csak sötét, aljas sikkasztásokkal lehetsz sikeres? Visszatérve, a Z-generáció is ott tart, ahol neki kell. Az viszont igaz, hogy

rendkívül várom azt a huszonhárom éves srácot, aki kiáll és mond egy olyan jó beszédet, amiben erő van, amitől feláll a szőr a hátamon.

Ezt a tüzet hiányolom belőlük, amit ugyanígy a magyar fociban is észre lehet venni. Nézd a horvátokat: négymilliós ország, szörnyű infrastruktúra, és vébédöntőben voltak. Nálunk meg minden adott hozzá már, és csak a sikertelenséget látjuk.
Tehát a huszonéves korosztály feladata lenne, hogy változást érjen el az országban?
Szerintem igen. Ha nem történik semmi, 2030-ig minden és mindenki ellesz nyugiban. Egy nagyon erős karakterű embernek meg kéne ráznia magát, de persze ott a probléma, hogy ha bárki bármit gondol, neki szegezik majd a kérdést, hogy ki pénzeli?!

Fotó: Csóti Rebeka

Mit gondolsz a kormány által meghirdetett (bár azóta úgy tűnik, lecsengő) kultúrháborúról? Látsz reális esélyt egy fentről indított lázadásra?
Amióta filmet nézek, olvasok vagy akár képzőművészetet fogyasztok, arra jutottam, hogy ez nem lehet konzervatív. A művészet mindig formabontó, lázadó, ellene megy annak, ami a tuti. Az a legrosszabb, amikor ti-re és mi-re választják szét a közönséget. Óriási károkat tud okozni, amik csak évtizedek múlva látszanak majd meg.

Engem ne válasszanak be a ti csapatába, és ne mondják, hogy ők a mi!

Ők érdekből csinálják, én meg szívemből, lelkemből teszem, vagy mondom, amit. Tartsuk tiszteletben azt, aki a belső indíttatásból cselekszik! Ma egy politikus azt mondja, hogy keresztény, és közben fogalma sincs, hogy mit jelent ez a fogalom. E mögé beállni ebben a politikai, aljadék világban? Kiráz a hideg, amikor hallom a szájukból.
Nekem színészként az alkotásaimon keresztül kell elmondanom a kritikámat. Mindig beleesek abba a hibába, ahogy most is, hogy közéletről és politikáról beszélek, pedig nem szerencsés semmilyen téren. A munkáimon kívül többet nem tudok elmondani a saját gondolataimról. Hogyan lehetne több az, hogy tépem a számat, annál, hogy egy forgatókönyvíró egy történeten keresztül elmeséli a gondolatait. A lázadás persze nem azt jelenti, hogy kifordulva önmagamból másnak az arcába üvöltöm, hogy nincs igazad. Hanem fel kell mutatni olyat, aminek több oldala, több színe van.
Tehát ma az is lázadásnak számít, ha valaki többrétegű történeteket és karaktereket ábrázol?
Igen, mert nem egy igaz út és nem egy igazság van, hanem rengeteg. Ezt mindenkinek el kéne fogadnia. Ha nem lenne lejáratott szó, hogy demokratikus, akkor azt gondolnám, hogy ez a minimum. De a demokráciát manapság sajnos torzan használják.

Fotó: Csóti Rebeka

Ha már demokrácia, szerepeltél Bödőcs Tibor Ponyvademokrácia című videójában. Igaz, hogy ebben nem magánemberként szólaltál meg, mégis tűpontos a kritika.
Azt állítom, hogy bűn arról nem beszélni, ami most körülötted zajlik. Tibivel nagyon jó barátok vagyunk, nagyon szeretem az agyát. Ő is egy olyan ember, akire szükség van, mint az oxigénre, mert kitűnően tudja megfogalmazni az országban jelenlévő képtelenségeket.
Az nem foglalkoztat, hogy akár a színpadon, akár a vásznon a saját ötleteidet valósítsd meg?
Nem, mert csupa tehetséges színházi emberrel vagyok körbevéve. Pintér Bélával például, akivel évtizedek óta dolgozunk együtt, és vagyunk barátok. Neki ugyanaz a vágya, mint nekem: hogy beszéljünk a társadalmi tabukról.
Közeljövőben filmvásznon vagy televízióban, hol lehet majd téged látni?
Két film készül, mindkettőt nagy élvezettel forgattuk. Az egyik Bodzsár Márk Drakulics elvtársa, amiben nagyon más karakter vagyok, felismerhetetlenül máshogy néz ki az arcom, teljesen el tudtam bújni a szerepben. Emellett most fejeztem be Géczy Dávid Game Over Club című filmjét, amelyben pedig egy tanárt alakítok. Mindkettő jövőre várható a mozikban.

A sorozat befejező évada október 14-től látható az HBO GO-n és az HBO-n.