Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Robbanás történt egy krími iskolában – legalább 18 halott

Robbanás történt egy krími iskolában – legalább 18 halott

Robbanás történt egy Krím-félszigeten található iskolában. Az első hírek még gázrobbanást emlegettek, ám később helyi információk alapján ez már egyáltalán nem tűnt biztosnak. Az Independent tájékoztatása szerint legalább 10 ember meghalt – később már 18 áldozatról beszéltek –, s több tucatnyian megsebesültek. Utóbbiak száma meghaladhatja az 50-et is. Az iskola miatt félő, hogy az áldozatok jelentős része kiskorú. A robbanás Kercs városában történt szerda délelőtt.

Az RT News arról számolt be, hogy a feltételezett elkövető, egy 22 éves diák a helyszínen végzett magával. A twitteren terjedő képek szerint Vladiszlav Roszljakovnak hívják az elkövetőt:

 

A gázrobbanás lehetősége gyorsan háttérbe szorult, s az orosz Nemzeti Terrorelhárító Bizottság kora délután már azt közölte, hogy ismeretlen eredetű robbanószerkezet lépett működésbe a Krím félszigeten. Korábban olyan információk is voltak, hogy robbanóeszközökre bukkant. Sőt a helyi média már arról írt, hogy a kollégiumban automata fegyverekkel felszerelt emberek voltak, de robbanás előtti lövésekről is beszéltek.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség a krími vészhelyzetekkel foglalkozó szolgálat képviselőjére hivatkozva azt jelentette, feltételezésük szerint valóban pokolgép okozta a detonációt.

Tudósítások szerint a sérültek számához képest orvosi járműből sincs elegendő, ezért a helyi tömegközlekedés buszait is bevonták a mentésbe. A helyi kórház két ember halálát már megerősítette.

Az Independent szerint az iskola vezetője szőrnyű dolgot mesélt. Azt mondta számos támadó volt, fegyveresek, akik osztályról osztályra jártak és a tanulókra lőttek. Egy igazi terrortámadás történt, rengeteg holtest volt, gyermekeké – mondta.

Az MTI jelentése szerint terrortámadásnak minősítette a Krím félszigeti Kercs műszaki szakiskolájában szerdán történt robbanást a kiemelt ügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK). Ezt Szvetlana Petrenko, az SZK szóvivője közölte. A terrorcselekmény következtében a legfrissebb hivatalos jelentések szerint 13-an életüket vesztették, félszázan pedig megsebesültek. Az áldozatok zöme tizenéves. A Meduza ellenzéki portál megosztotta a KerchNET videóját, amelyen a közlés szerint Olga Grebennyikova, a tanintézmény vezetője látható, aki arról beszélt, hogy több robbanás is történt, és a támadásban fegyveresek is részt vettek.

Friss, délután két órai hírek szerint a városban az összes iskolát és oktatási intézményt kiürítettek.