Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az unió spórolást kért Magyarországtól, ám lényegében elhajtották őket

Az unió spórolást kért Magyarországtól, ám lényegében elhajtották őket

Szeptember közepén magas rangú brüsszeli delegáció járt Budapesten, amit az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatója, Manfred Bergmann vezetett – írja a 444.hu. A lap szerint azért utaztak Magyarországra, hogy megtudják, hogyan akar a kormány megfelelni az EU spórolásra felszólító határozatának. Mint korábban többször beszámoltunk róla alapvetően egyensúlyban van a honi gazdaság. Hangsúlyozzuk alapvetően. Csakhogy augusztusban újabb rekordszintre emelkedett az államháztartás hiánya zömmel az elmaradó uniós támogatások megelőlegezése miatt. A Pénzügyminisztérium adatai szerint az első nyolc hónapban az Európai Bizottság mindössze 183 milliárd forintot utalt át a kormánynak, miközben az már 1385,5 milliárd forintot kifizetett. A két összeg közötti különbség – 1205 milliárd forint – csapódott le az államháztartás hiányában és ennyivel emelkedett pluszban az államadósság január és augusztus között. A Sargentini-jelentés pedig akár elfogadása újabb bizonytalanságot jelenthet az uniós támogatások brüsszeli kifizetésével kapcsolatban. Igaz azóta újabb utalások jöttek. Ezzel együtt is több szakértő szerint túlságosan könnyű kézzel folyik ki a pénz az ablakon.

A 444 szerint a spórolásra felszólító üzenet formai szempontból néhány ajánlás volt az EU Tanácsától, vagyis a tagállamok pénzügyminisztereitől, amelyhez az Európai Bizottság szedte össze a szakmai hátteret. Az eljárás alapja az, hogy a magyar kormány kezd veszélyesen túlköltekezni, és ezért riasztottak az EU ilyen helyzetekre kitalált ellenőrzési rendszerei.

A kormánynak hét elejéig kellett írásban, hivatalosan is reagálnia a riasztásra. A lap úgy tudja – miután a levél nem nyilvános –, hogy az uniós bürokratákat itthon lényegében lepattintották, a válasz ugyanis nagyjából úgy szól: minden a legnagyobb rendben, nem kell semmit tenni. Holott Brüsszel szerint igen jelentős fék beépítéséről lenne szó. Azt szeretnék, hogy a magyar kormány a GDP 1 százalékának megfelelően csökkentse a költségvetés strukturális hiányát, ami több mint 350 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelentett volna erre az évre. Azt csak mellékesen jegyezzük meg, hogy a lakáskasszákban, amelynek állami támogatását egyik napról a másikra megvonta a kormány, nagyjából ekkora összeg áll.

Nem jön a pénz Brüsszelből – Orbánék zárják a pénzcsapokat

Nem jön a pénz Brüsszelből – Orbánék zárják a pénzcsapokat Brüsszel nem fizet, a költségvetés pedig kezd kifogyni a pénzből, ezért a kormány visszavágja az uniós támogatások előlegeit. Példátlan döntés hozott a kormány. Augusztusban újabb rekordszintre emelkedett az államháztartás hiánya zömmel az elmaradó uniós támogatások megelőlegezése miatt.