Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Amit az állam kínálna, attól aligha lesznek boldogok a kirúgandó hivatalnokok

Amit az állam kínálna, attól aligha lesznek boldogok a kirúgandó hivatalnokok

A közszféra hiányszakmái felé irányítanák az elbocsátott embereket – tartalmazza az Index birtokába jutott azon kormányzati előterjesztés, amely a közigazgatásból kirúgni tervezett munkavállalók újbóli elhelyezkedését segítő intézkedéscsomagot tartalmazza. A portál szerint az egyébként 45 oldalas javaslatot a kormány még nem tárgyalta.

Ezen felül azért akad még más egyéb is a csomagban. Többek között az elbocsátottak újbóli alkalmazását szociális hozzájárulási adó-kedvezménnyel segítenék. Ez azokra vonatkozna, akik felmentésük napján már betöltötték a 60. évet. A következő pont az úgynevezett Restart up, vagyis a segítségnyújtás saját vállalkozás indításához. Ebben maximum 500 tisztviselő lehet érintett a becslés szerint, az összesen biztosítandó költségvetési forrás pedig 2,28 milliárd forint.

Ez azt jelenti, hogy egy emberre ebben a rendszerben átlagosan 5,6 millió forint jutna.

A harmadik, a már említett irány lenne, azaz a közszféra hiányszakmái felé irányítás, ez praktikusan főleg a humánszolgáltatásokat jelenti, az lap szerint az előterjesztés is kiemeli a szociális ágazatot és az egészségügyet. A negyedik elemként képzésre, átképzésre lennének jogosultak az elbocsátottak. Utóbbiban 1500 fő részvételével számol az előterjesztés, ami 1,5 milliárd forintos költséget jelentene a Nemzeti Foglalkoztatási Alap keretéből.

Az utolsó ötlet az ingyenes munkaerőpiaci szolgáltatások biztosítása, ezzel próbálnák segíteni az elhelyezkedést a versenyszféra által kínált munkakörökben. Itt olyanokat lehetne igénybe venni, mint

  • munkatanácsadás
  • pszichológiai szolgáltatás,
  • pályatanácsadás, karriertervezés
  • karrierkonzultáció álláskeresési módszerekről, stratégiákról,
  • motivációs levél tanácsadás,
  • önéletrajz elemzés és fejlesztési javaslatok, önéletrajz elkészítése angol és magyar nyelven,
  • LinkedIn profil kialakítása/elemzése, közösségi portálok használata az álláskeresésben, kapcsolati háló építése és felhasználása
  • felkészítés magyar és angol nyelvű interjúra, interjútechnika, kommunikációs tréning.