Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Miért éreztük magunkat kínosan, amikor Mirjam X-Faktoros meghallgatását néztük?

Miért éreztük magunkat kínosan, amikor Mirjam X-Faktoros meghallgatását néztük?

Nem először fordul elő az X-Faktor több éves történetében, hogy egy-egy versenyző nem tűri jól a mentorok által megfogalmazott kritikát. Nem történt ez másképp a műsor nyolcadik évadának szombati válogatóján sem. A jelentkezők közül színpadra lépő call centeresként dolgozó hobbiénekesnek, Rónai Judit Mirjamnak már a bemutatkozásánál kínosan feszengtünk. „Multifunkcionális vagyok, hiszen több irányban is van tehetségem a dolgokhoz” – már ekkor sejteni lehetett, hogy kellemetlen percek következnek.

Bár egyetlen porcikánk sem kívánta, hogy tovább nézzük, mégis a tévéképernyő előtt maradtunk akkor is, amikor a – saját lemezzel büszkélkedő – lány, hallva az egyik mentor, Radics Gigi által megfogalmazott kritikát, az énekesnő felé dobta a mikrofont; tudni akartuk, hogy jönnek-e a biztonságiak, hogy egyáltalán mi történik ezután – pedig helyette is szégyelltük magunkat. Úgy éreztük, mintha mi lennénk Mirjam a színpadon, akin az egész közönség röhög és fogja a fejét.

Akkor most „szekunder szégyenérzetet” éreztünk?

 

De vajon miért érzik kellemetlenül magukat ilyen helyzetekben azok, akik jelen sincsenek, akiknek semmi okuk rá, akik nem is ismerik a történet szereplőit, csupán a képernyőn/monitoron keresztül figyelik az eseményeket?

„Igazából nem is szégyen ez, hanem egy »velem ilyen nem történhet meg« érzés. Amikor valaki a nyilvánosság előtt megalázó helyzetbe hozza magát, a néző úgy érezheti, »magasabban van«, mint akit lát, és biztos benne, hogy »ő ilyesmit soha nem csinálna«” – magyarázta Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszichológus, aki szerint szinte mindenkiben él a kíváncsiság, hogyan viselkedne más ember egy extrém helyzetben (például egy tehetségkutatóban).

Sokan azért szégyellik bevallani, hogy nézik az olyan műsorokat, ahol kínos helyzetek fordulnak elő (mint például a valóságshow-k), mert azzal önmagukat is megcímkézik. A négy fal között mégis élvezettel tölti el a nézőt az érzés, hogy egy olyan kiragadott helyzetet láthat, ami vele „nem történhet meg” – tette hozzá.

via GIPHY

De miért?

„Ez egy ugyanolyan áttételi érzés mint, amikor romantikus filmet nézünk és a végén elérzékenyülünk. Bevonódunk, és még, ha külső megfigyelőként is, de átérezzük annak a helyzetét, akiét a képernyőn látunk. Aztán amint véget ér a műsor, jellemzően elszáll az érzés” – mondta a szakpszichológus.

„Amennyiben viszont beleragadunk a kellemetlen érzésekbe, például úgy érezzük, nem volt igazságos ahogy az illetővel bántak, és még este is ezen rágódunk, az már nem a műsorról szól, hanem egy feldolgozatlan élményről, amit a látottak katalizáltak.”

via GIPHY

Összefoglalásképpen: ahhoz, hogy zavarba jöjjünk, „közönségre” van szükségünk és valami olyan vétségre, amelyet a társas (illem)szabályok ellen követünk el – szekunder szégyent akkor érzünk, ha valaki más teszi ugyanezt. A szekunder szégyen erősebb, mint azé, aki éppen élesben átéli a helyzetet, ám jóval rövidebb ideig tart.

Ez az érzés erősen összekapcsolódik az empátiával: minél empatikusabb valaki, annál inkább ki van téve annak, hogy mások helyett érezze kínosan magát. Emiatt azok az emberek, akikben magas az empátia, jellemzően kevesebb olyan műsort néznek szánt szándékkal, amelyben ilyen megalázó helyzetekbe kerül valaki. De ez nem jelenti azt, hogy ha kíváncsivá tett minket egy ilyen videó, hiányozna belőlünk az együttérzés. Sőt! Miközben (valljuk be) elmosolyodtunk a lemezosztogatáson és ByeAlex dühös ekézésén, egyszerre sajnáltuk Mirjamot és vártuk, mi történhet még vele egy ilyen rossz kritika után.

Egy biztos : 2018-ban biztosan nem ő lesz az X-Faktor, egy utolsó szám erejéig azonban még visszatért a képernyőkre: a Fókusz adásában még egyszer, utoljára elénekelte a nézőknek a dalát.

Borítókép forrása: RTL Klub