Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kitört a lakástakarék-láz: megrohanták az emberek az irodákat

Kitört a lakástakarék-láz: megrohanták az emberek az irodákat

Bánki Erik fideszes képviselő hétfőn délelőtt terjesztette be a semmiből jött törvénymódosítását, amely a jövőben megszüntetné a lakástakarék-pénztárak állami támogatását. A fideszes parlament kedden délben dönt a törvényjavaslatról. Ahogy az várható volt, az ügyfelek megrohanták az értékesítési pontokat.

A Fundamenta Tölgyfa utcai központi épületének ügyfélszolgálatánál ülő hölgy már szinte rutinszerűen intett, hogy csak előre egyenesen, meg sem várta, miért is jöttem. – Ott bent, hátul lehet a szerződéskötést megtenni – mondta. A cég ügyfélterében ekkor már többen várakoztak, az ügyfélpultban ülő munkatársak mindegyike foglalt volt. Ahogy szóba elegyedtünk két ügyféllel, az egyik fiatalember elmondta, hogy feleségével nyáron volt az esküvőjük, karácsonyra szerettek volna szerződést kötni, ráért volna akkor, most azonban nagyon sürgőssé vált. Elég jó megtakarítási forma – mondta –, semmiképp nem akartak lemaradni róla, még ha a lakásvásárlásra fordítandó gondjaik a maximális összeggel nem is oldódnak meg.

Egy másik leendő lakástakarék-pénztári tag röviden csak úgy summázta a tervezett kormányzati intézkedést, hogy

annyi sok hülyeségre elmennek milliárdok, ezt a rendszert nem érti, miért nem lehet fenntartani.

“Ha nagy jutalékok vannak, akkor azt kordában lehet tartani különböző intézkedésekkel, nem kell emiatt az egész rendszert megszüntetni” – folytatta. Ezzel együtt egyáltalán nem volt feldúlt.

Ahogy álldogáltunk és vártunk, érdeklődésünket hallva azonnal mellénk ugrott – névjegye szerint – egy „kiemelt személyi bankár”. Segítségét kínálta, ha nincs most annyi időnk, és ha kell, akkor nála napközben is meg lehet kötni a szerződést. Hozzátette – mintegy nyomatékosítva, hogy siessünk –, ha a parlament ma megszavazza, akkor az ügymenet szerint körülbelül csütörtökig van időnk. Az ügyféltérben egy segítőkész fiatalember is igyekezett útba igazítani minket, azt mesélte, hétfő délután még rosszabb volt a helyzet, két, akár három órát is várni kellett.

Pont az MKB-nál fogytak el a szerződéstervezetek

Ennyire izgatottan nem indult a reggel az OTP Bank Széll Kálmán téri fiókjában. Ott ketten várakoztak előttünk. Az egyik alkalmazott érdeklődésünkre csak az ügyintézés kódját mondta, hogy ha lakáskassza miatt jöttünk, húzzunk sorszámot, nem kell izgulni, gyorsan sorra kerülünk – nyugtatott meg. Lényegében hasonló volt a helyzet a hitelintézet Margit körúti fiókjában is, ott is éppen ketten voltak előttünk.

Az MKB Bank Nyugati téri fiókjában már nem volt ilyen szerencsénk. Éppen csak belekezdtünk egy banki alkalmazottnál – nem volt senki az ügyféltérben nem sokkal fél 10 után –, hogy lakástakarék-pénztári lehetőségek után érdeklődnénk, jött is a válasz:

“Ne folytassa, már nem lehet!

Tegnap elfogytak a szerződési papírjaink, így már nem tudunk szerződést kötni”. A mellette lévő Budapest Bank fiókban már ennyire sem jutottunk, ott csupán annyit közöltek, hogy erre már nincs mód, ez a lehetőség már megszűnt a bank fiókjaiban.

Csányi Sándor: Meccsen voltam, nem tudtam a javaslatról

Az állami támogatás megszüntetéséről nem egyeztettek előzetesen a Bankszövetséggel. „Tegnap meccs volt, hajnalban értem haza, a kollégáimmal még nem igazán konzultáltam” – nyilatkozta a hvg.hu-nak a lakástakarék-pénztárakat érintő javaslattal kapcsolatban Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. Az OTP az egyike azoknak a pénzintézeteknek, amelyek értékesítik a megtakarítási formát.

„Én mindig a hírekből értesülök, ezért fontos a sajtó szerepe” – mondta Csányi, aki azzal egyetértett: az üzleti környezet szempontjából aggályos lehet az, hogy ilyen rövid idő alatt zavarnak le egy ilyen horderejű döntést. Hozzátette ugyanakkor: „az ilyen típusú intézkedéseket nem szokták fél-egy évvel korábban bejelenteni, mert akkor évekre el lehetne tolni a hatását” – utalva arra, hogy a számlák után járó állami támogatás felmenő rendszerben (vagyis az újonnan kötött szerződések esetén) szűnik meg, miután Áder János államfő aláírja a törvénymódosítást.