Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hivatalosan is kinyírta a genderszakot a kormány

Hivatalosan is kinyírta a genderszakot a kormány

Külön bejelentés nélkül, tulajdonképpen titokban született meg a végleges döntés arról, hogy a kormány tényleg megszünteti a társadalmi nemek tanulmánya (vagyis gender) szakokat a magyar egyetemeken. A Magyar Közlönyben október 12-én megjelent rendelet a Közép-Európai Egyetemet és az Eötvös Loránd Tudományegyetemet érinti – utóbbi helyen egyébként 2016-ban éppen a Fidesz-kormány engedélyezte a szak elindítását, melyet a Magyar Akkreditációs Bizottság is teljes mértékben támogatott.

A határozat megszületését az Emberi Erőforrások Minisztériuma semmilyen fórumon nem kommunikálta, arra Pető Andrea, a CEU professzora nyilvános Facebook-posztjában tegnap hívta fel a figyelmet.

„Új korszak kezdődött a magyar felsőoktatásban” – kommentálta a döntést az oktató.

Az idézett rendelet arra is kitér, hogy akik már felvételt nyertek a szakra, azok befejezhetik a tanulmányaikat. A Magyar Közlöny listáján ugyanakkor 126/a számmal szerepel egy új tétel is, aminek neve családpolitika és humán szakpolitikák gazdaságtana, erről azonban még keveset tudni. A Magyar Akkreditációs Bizottság ezt a honlapján közzétett határozat szerint idén februárban fogadta el, és a Budapesti Corvinus Egyetemen valósítaná meg.

A döntésre kedd délutánra az ELTE TÁTK és a Közép-Európai Egyetem is reagált.

A CEU közleményében kifejtette, hogy egyáltalán nem értenek egyet a szak törlésével, sőt

a döntést a tanszabadság és az egyetemi autonómia megsértésének tekintik.

Ráadásuk a szakterületet már két évtizede oktatják.

„A fokozat megszüntetése a magyar tudományos élet és a demokratikusan gondolkodó közpolitika számára is káros” – írta a CEU, mely a szakhoz kapcsolódó kurzusokat szakirányú képzések, és amerikai akkreditációjú MA és PhD programok keretében tovább folytatja.

Az ELTE TÁTK közleményében pedig fenntartotta véleményét, hogy a kormány ezzel a döntésével megkérdőjelezte az egyetemek alaptörvényben rögzített autonómiáját és a tanszabadságot.

Nem racionális

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban a Zoom.hu kérdésére azzal indokolta a szak megszüntetését, hogy az gazdaságilag nem racionális és nincs rá igény a magyar munkaerőpiacon.

Joggal lehet feltételezni, hogy a szakot „nem a munkaerőpiac igényeire reagálva hozták létre, és nem azért, hogy gyorsan és közvetlenül hasznosítható tudást kapjanak a hallgatók” – írták.

Arról, hogy a kormány állításaival szemben pontosan mit tanítanak a genderszakon, ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Borítókép: Pixabay