Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Eltűnt a netről az ukrajnai magyarokról készült „halállista”

Eltűnt a netről az ukrajnai magyarokról készült „halállista”

Szijjártó Péter külügyminiszter is rajta volt.

Már nincs fenn a Mirotvorec nevű ukrajnai honlapon a magyar állampolgársággal is rendelkező ukrajnai állampolgárok egy részének nevét és személyes adatait feltüntető lista – írja a Hvg.hu. A listáról a Zoom.hu is többször hírt adott, arra még Szijjártó Péter külügyminisztert is feltették.

A lista miatt korábban a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) bekérette az ukrán nagykövetet, ami Magyar Levente államtitkár szerint azért vált szükségessé, mert Ukrajnában halállistát állítanak össze kárpátaljai magyarokról, és az ukrán parlament honlapján az ukrán-magyar kettős állampolgárok kollektív deportálását, kitoloncolását szorgalmazzák. Továbbá Ukrajna belügyi csapatokat és katonaságot telepít, laktanyákat épít a magyar határ közelében.

Kiemelt kép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatót tart Budapesten 2018. október 4-én. Ukrajna intézkedésére tett arányos válaszlépésként Magyarország is kiutasít egy ukrán konzult – jelentette be a miniszter / Fotó: Máthé Zoltán/MTI