Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egyházszakadás zajlik az ortodoxoknál

Egyházszakadás zajlik az ortodoxoknál

„Új egyházi realitással kell szembenéznünk: az ortodox egyháznak nincs többé egységes koordinációs központja, és ezt világosan meg kell értenünk. Nem koordinációs központja többé az ortodox keresztény világnak a konstantinápolyi patriarkátus” – hangoztatta az orosz főpap, Ilarion Alfejev.

Ilarion egy nappal azt követően nyilatkozott a televízióban, hogy az orosz ortodox egyház az általa szakadárnak tekintett ukrajnai ortodox egyházak státusáról folytatott jogvita nyomán megszakította kapcsolatait a konstantinápolyi patriarkátussal.

Ilarion kifejezte reményét, hogy a kialakult konfliktushelyzet békésen oldódik meg, és mindenki abba a templomba jár majd imádkozni, amelyikbe szeretne. Hozzátette ugyanakkor, hogy a konstantinápolyi „legitimáció” ellenére az orosz ortodox egyház továbbra is szakadárnak tekinti azokat, akik nem a moszkvai patriarkátushoz tartozó ukrán ortodox egyház követői.

Az orosz ortodox egyház azt követően szakított Konstantinápollyal, hogy az Isztambulban tevékenykedő ökumenikus pátriárka által összehívott szinódus múlt héten elismerte az ukrán ortodox egyház önállósságát. A tanácskozás egyebek között érvénytelennek minősítette az átkot, amelyet a moszkvai patriarkátus mondott ki két, általa szakadárnak tekintett ukrán egyházi vezetőre, és bejelentette szándékát, hogy a kijevi főegyházterületet több mint három évszázad után visszatérítse a konstantinápolyi patriarkátus joghatósága alá.

Moszkva és több más ortodox egyház szerint Konstantinápolynak ehhez nem volt joga. Az orosz ortodox egyház az Isztambulban meghozott múlt heti döntést a kereszténység ezer év utáni legnagyobb egyházszakadásának tekinti.

(MTI)

Borítókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs