Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A lakástakarékokon nyert a gazdaság – véli a Fundamenta vezére

A lakástakarékokon nyert a gazdaság – véli a Fundamenta vezére

Nem fog megszűnni a lakás-takarékpénztári szektor, de az állami támogatás elvonása jelentős kihívások elé állítja a piaci szereplőket – idézte a Portfolio.hu Tátrai Bernadettet, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki a gazdasági lap által szervezett öngondoskodási konferencián beszélt a helyzetről. Kétségtelen új utak után kell nézni. Mint ismert, Bánki Erik hétfőn terjesztette be azt a törvénymódosító javaslatot, amely megszüntetné a lakástakarékok állami támogatását.

Tátrai szerint ma mintegy 1,5 milliós szerződés van a piacon, ami azt jelenti, hogy nagyjából 2-3 millió ember élet- és lakhatási körülményein javít a rendszer. Ezzel a döntéssel az állam nem a teljes szektort szántja be, hanem az állami támogatást szünteti be. Kiemelte a rendszer hatékonyságát: egy forintból 7 forintot generált a gazdaságnak ez a rendszer.

Az állami támogatási büdzsé 60-70 milliárd forint körül volt idén az LTP-kre, de ez mind az ügyfeleké, emellett a lakástakarékok 110 milliárd forintnyi bevételt generálnak a gazdaságnak és ezzel az államkasszának, tehát nettó pozitív eredményről beszélünk az állam oldaláról – jelentette ki. Szerinte a lakástakarékok igenis elősegítik az újépítésű otthonok megépülését, a kihelyezett hitelösszegből ugyanannyit folyósítanak új építésre, mint a bankok.

Idő közben az OTP válaszolt egy sokakat izgató kérdésre, azaz meddig lehet még ilyen szerződéseket kötni. A hitelintézet a Bank360 közölte, hogy

  • kedd az utolsó nap a szerződéskötésre
  • partneri szerződéskötés esetén a szerződés leadási határideje a szerződéskötést követő 2. munkanap
  • a szerződés megkötését követően a lehető leghamarabb, de legkésőbb október 31-ig kell megtenni az első befizetést.

Az Erste Bank esetében a hírek szerint a már aláírt, mai dátummal ellátott ajánlatokat legkésőbb péntekig (2018.10.19.) kell eljuttatni a pénztárhoz.