Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

„Ne tőlem kérj elnézést, baszd meg, hanem a színházművészettől!”

„Ne tőlem kérj elnézést, baszd meg, hanem a színházművészettől!”

Ujvári Csaba Osztálytalálkozó című dokumentumfilmje arról a többek között Anger Zsolt nevével fémjelzett osztályról szól, amelyben mindenki befutott színész lett – egy fő, Ujvári Csaba kivételével.

A Színház- és Filmművészeti (akkor még) Főiskola Horvai István és Kapás Dezső által osztályfőnökölt 1995-ös végzős osztálya igen erősre sikeredett. Tizenketten fejezték be az évfolyamot: Anger Zsolt, Fekete Ernő (Tibor), Gregor Bernadett, Hajdu Steve, Kamarás Iván, Keszég László, Kéri Kitty, Marozsán Erika, Német Mónika, Schell Judit, Széles Tamás valamint Ujvári Csaba, és utóbbi kivételével mindannyian befutott színészek lettek. Az egykori osztálytársak mind a mai napig összejárnak, minden évben a Költészet napján, április 11-én találkoznak, ilyenkor pedig régi vizsgaelőadások archív felvételeit nézegetik.

Ujvárinak innen jött az ötlete, hogy ha már ennyi anyag áll rendelkezésre, akkor dokumentumfilmet forgat az egykori osztálytársakkal. Az Osztálytalálkozó névre keresztelt filmnek pedig az ad (szomorú?) keretet, hogy a 12 egykori növendékből egyedül a filmet rendező Ujvári nem lett színész, amiben az is szerepet játszott, hogy rövid időre a pszichiátriára került.

Az egykori 1995-ös végzős osztály. Női sor balról: Schell Judit, Marozsán Erika, Gregor Bernadett, Kéri Kitty, Német Mónika. Férfi sor balról: Keszég László, Anger Zsolt, Ujvári Csaba, Hajdu Steve, Fekete Ernő, Széles Tamás, Kamarás Iván. Fotó: Facebook.

A film azonban azt is megmutatja, hogy a szedett-vedett közösség tagjaiból miként váltak színészekké, és ehhez milyen idegőrlő folyamaton kellett keresztülmenniük. Mesélnek arról, milyen volt bekerülni a főiskolára; hogy Anger Zsolt kivételével szinte senkinek nem volt színházi tapasztalata (emiatt sokszor őrá támaszkodtak a többiek); Schell Judit és Hajdu Steve a gimnáziumban szerelmesek voltak egymásba; valamint arról is, hogy az első év végén átestek egy rostavizsgán és a 20 tagú osztályból elküldtek 8 embert.

A film erősíti azt, amit a Színház- és Filmművészetiről sokan hisznek: itt versenyistállót építenek, a versenylovaknak pedig minden terepen meg kell állniuk a helyüket. Emiatt 4 éven keresztül, szinte napi 24 órában összezárva voltak, a két osztályfőnök pedig teljesen a bőrük alá mászott, nem volt intim szféra,

mindent tudtak egymásról.

Volt olyan órájuk, ahol a legsötétebb titkukat is el kellett mesélniük, ott pedig nem lehetett elkerülni a őszinteséget, mert osztályfőnökeik egyből kiszúrták, ha valaki kummant.

Horvai István és Kapás Dezső, a két osztályfőnök. Fotó: Facebook.

Fontos szerep jut tehát a filmben az egykori mestereknek, kiderül, hogy Benedek Miklóstól látták először, hogy csendben és egymást tiszteletben tartva is összeállhat egy darab, Máté Gábornál tapasztalták, hogy barátságos közegben is színpadra kerülhet egy előadás, míg Sinkó László neve hallatán a mai napig összerezzennek.

A végtelenül szigorú színészmesterség-oktatóról létezik a legtöbb anekdota, Hajdu Steve egyszer elrakatta az anyjáéknál látott Színes RTV-t, amin Sinkó arca szerepelt, mert annyira zavarta az asztalon, Anger Zsolt pedig el is sírta magát az egyik óráján, akinek a következőt ordította:

„Ne tőlem kérj elnézést, baszd meg, hanem a színházművészettől!”

A jó szóból amúgy is keveset kaptak, hogy jobban megkeményítsék őket. Kamarás Iván elárulta, hogy:

„Nem dicsértek minket az első évben és ez utána is tendencia volt.”

Osztálytalálkozó – trailer from Felszeghy Ádám on Vimeo.

A sok archív felvétel, a személyes interjúk, valamint egy közösen eltöltött nap élményeiből áll össze az egyórás film, és igazán nézetné még magát. Hiszen a kulisszákba való belesés mindig izgalmas: az első színpadon elmorzsolt könnycseppek képe és az azt megelőző felkészülés; egy-egy új koreográfia kitalálása, aminek létrejöttében két vicces cigi is segített; vagy éppen az összekovácsolódáshoz vezető 12 órás autóút sztorijai mind olyan pluszt nyújtanak, ami kicsit közelebb hozza a színészek lelkét és magát a színészlétet.

Simán jöhetne egy Blu-ray-verzió az eredeti archívokkal.

Az Osztálytalálkozó című dokumentumfilmet az RTL Klub sugározta október 14-én és 15-én, de vélhetően lesz még ismétlése.