Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Elfogadták sorsukat, nem érdekli a hajléktalanokat, hogy mi lesz velük

Elfogadták sorsukat, nem érdekli a hajléktalanokat, hogy mi lesz velük

Hétfőtől szabálysértést követ el az, aki életvitelszerűen él az utcán. A legtöbb hajléktalant azonban ez sem rettenti el semmitől, hiszen szerintük jelenlegi helyzetüknél úgysem kerülhetnek lejjebb. Az első rendőri intézkedések lezajlottak, kezdenek kiürülni a budapesti aluljárók, de a hajléktalanok egyelőre csupán csak annyit tesznek, hogy tudomásul veszik sorsukat, és egy emelettel feljebb viszik a cuccaikat, az aluljárók környékén található padokra költöznek. Akit még nem vontak intézkedés alá, azok rezignáltan várják, hogy mi fog történni velük. De félni egyikük sem fél. Napok, hetek múlva derülhet ki, hogy valójában mi lesz az igazi következménye a frissen hatályba lépett hajléktalan-törvénynek.

Fotó: Csóti Rebeka

“Kit az égbolt kupolája sem védhet, / hol vegyen szállást, hol menedéket? / Ha meghidegül a részvét sokakban- / a törvény gyilkos lesz, pokoli katlan.” (Molnár Krisztina Rita)

Árpád hídi aluljáró Fotó: Csóti Rebeka

“hová legyen: hisz élne még / a megtagadás köveiből épült / sáncon túli maradék helyen – / de ezt a csonkult létjogát / nagy tiltó piros iksszel már / a törvény húzza át” (Falcsik Mari)

Fotó: Csóti Rebeka

“Bocsásson meg Hölgyem, Uram, nem fér az utcaképbe, az utca illatába, a padra és a bokorba, méltán büszke énünkbe, koktélruháink illatát nem Önnek repteti a szél, fess cipőink az Ön nyomától vacognak, erősnek születtünk, jókedvben, bőségben, köszönjük, ha víg esztendőinkért megteszi a láthtatlanná válás apró szívességét.” (Ambrus Judit)

Blaha Lujza téri aluljáró Fotó: Csóti Rebeka

“Rosszul képzellek, Istenem! / Képzelem, hogy ülsz stabil felhőiden / A vérrel és savóval megkötött kabát / Míg utolsó leveséért a Fiad sorban áll.” (Takács Zsuzsa)

Fotó: Csóti Rebeka

“Kérek egy pohár vizet, mert olyan éhes vagyok, hogy nincs hol laknom.” (Győrfi Kata)

Nyugati téri aluljáró Fotó: Csóti Rebeka

“Nem szabad a hatökörnek / az utcákon lakni, / de szabad a jupiternek / az Alktomány közepibe szarni…” (Szilágyi Eszter Anna)

Fotó: Csóti Rebeka

“Ezek az emberek, akik az utcán és az aluljáróban laknak, a mi hajléktalan embereink.” (Szijj Ferenc)

Lehet téri aluljáró Fotó: Csóti Rebeka

” ‘Tilos megfagyni’, azt is írhatta volna a jogalkotó, hátha valaki ezt szeretne, éjjel-nappal – igazi NER-tilalom, momentán az Alaptörvény legsötétebb mondata.” (Parti Nagy Lajos)

Fotó: Csóti Rebeka

“Lehet, hogy a haza nem lehet ellenzékben, de a hajlék hiánya sem lehetne soha.” (Darvasi László)

(Az idézetek az „Egy mondat. Kortárs írók a hajléktalanságban élők méltóságáért” címmel tartott vasárnapi tüntetés üzenetei közül valók.)