Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A két Korea megkezdi a közös vasút- és úthálózat-fejlesztéseket

A két Korea megkezdi a közös vasút- és úthálózat-fejlesztéseket

A két Korea hétfőn megegyezett, hogy november végén vagy december elején megkezdi a közös vasút- és úthálózat-fejlesztéseket, amelyek célja, hogy összekössék a két ország közlekedési hálózatát.

A megállapodás Panmindzson született Cso Mjung Gjon dél-koreai országegyesítési miniszter és észak-koreai kollégája, Ri Szon Gvon között több órás tárgyalást követően. A felek közös sajtónyilatkozatukban bejelentették, hogy október végén megkezdődik a nyugati vasúthálózat állapotának felmérése, a keleti parton futó vonalakra pedig november elején kerül sor. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök szeptemberi phenjani csúcstalálkozójukon megállapodtak a határokon átívelő projektek kibővítéséről.

Ennek szellemében a felek a hétfői találkozón megegyeztek abban, hogy novemberben folytatják az 1950-53-as koreai háború által szétválasztott családok ügyeinek megtárgyalását a vöröskereszt segítségével, illetve mielőbb sort kerítenek egy általános szintű katonai találkozóra a feszültség enyhítése és egy közös katonai bizottság felállítása érdekében.

Emellett a két Korea közölte, hogy október végén tárgyalásokat folytatnak az észak-koreai Keszongban található összekötő irodában annak érdekében, hogy közös koreai csapattal induljanak a 2020-as nyári olimpián Tokióban, illetve együtt nyújthassák be pályázatukat a 2032-es nyári olimpiai játékok megrendezési jogának elnyerésére. (MTI/AP/Yonhap/Hszinhua)

Fotó: MTI/EPA/Phenjani sajtóiroda/pool