Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A bajor választás is bizonyítja, nem a migráció az egyetlen fontos kérdés Európában

A bajor választás is bizonyítja, nem a migráció az egyetlen fontos kérdés Európában

Izgalmas eredményeket hoztak hétfő hajnalban a bajor tartományi választások, legfőképpen, hogy a régióban mindig stabil Keresztényszociális Unió (CSU) elveszítette többségét. A felmérések már előre sejtették, hogy olyan számokat produkál majd a párt, amilyenek az elmúlt 50 évben még nem fordultak elő, ám ettől függetlenül volt néhány meglepetés. A miértekre a válaszokat és a lehetséges utóhatásokat Hettyey Andrással, az NKE Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia tanszékének adjunktusával és Krekó Péterrel, a Political Capital igazgatójával kerestük.

Nem jött be a jobbra tolódás

Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, minek köszönhető a CSU gyenge eredménye. „A CSU a kampány során látványosan megpróbált jobbra húzni, ez főként a migrációval kapcsolatos kommunikációjukon és a keresztrendeleten látszott. Ám a középhez tartozó CSU-szavazók nem értékelték ezt a nyilvánvalóan belpolitikai motivációjú irányvonalat”– magyarázta Hettyey. „Azoknak a szavazatoknak a 10,2 százalékát pedig elhalászta az AfD [ Alternatíva Németországért], akik egy ettől is keményebb hozzáállást vártak a migrációkérdésben.”

A szakértő szerint az sem tett jót a párt népszerűségének, hogy a nyár folyamán nyilvánosságra kerültek a CDU és a CSU közötti belső konfliktusok – hiszen szavazóik egy alapvetően zárt és fegyelmezett pártszövetségként ismerték ezeket a pártokat. Ráadásul az elmúlt 10 évben több mint 1 millió ember költözött Bajorországba, akik nem feltétlenül vallásosak és nem hagyományos CSU-szavazók – közülük sokan inkább a Zöldekre voksoltak (17,5 százalék). A jobbra tolódás tehát nem volt kifizetődő.

Közelgő kihívások

„A CDU/CSU előtt most a legnagyobb ismeretlen a két hét múlva tartandó hesseni tartományi választások, amely fenekestül felforgathatja a CDU/CSU eddigi helyzetét. December elején pedig a CDU kongresszus következik majd, ahol Angela Merkel újraválasztása a tét”– mondta Hettyey, aki szerint ezektől az eseményektől függ majd, hogy lesznek-e komolyabb személyi változások a pártszövetségen belül. Egyelőre úgy tűnik, a választók egy egyértelműbb elhatárolódást várnak az AfD-től. A CSU ugyanis néppártként kezdte, tehát a német társadalom egészét igyekszik lefedni, városiakat, vidékieket, katolikusokat és protestánsokat egyaránt – amennyiben nagyon elmozdulnak középről, azzal éppen ezt a pozíciójukat veszíthetik el.

Orbán szövetségese

„Orbánra és a magyar kormány politikájára feltehetőleg nem lesz hatása a bajor választási eredményeknek, noha a lengyelek mellett a bajorokat tekintik egyik legfőbb szövetségesüknek. A kormány ugyanis annyira meg van győződve a saját igazáról, hogy külső behatásra nem valószínű, hogy bármin is változtatni fog”– zárta gondolatait Hettyey.

Noha a kormányoldali média még most is megpróbálja folytatni azt a narratívát, miszerint „Orbán politikája tarol a kontinensen”, a bajor választás ékes példája annak, hogy ez nem így van.

„Horst Seehofer – Orbán egyik legnagyobb szövetségese és Németországon belül Merkel egyik legnagyobb kritikusa – alatt meginogni látszik a szék. Ennek a választásnak a legnagyobb győztesei a Zöldek, egy karakteresen baloldali, a migrációkérdésben a kormánypolitikától jóval megengedőbb álláspontot képviselő párt, akik a CSU-tól és az SPD-től is szereztek szavazatokat”– mondta Krekó a Zoom.hu-nak, majd hozzátette, hogy Seehofer pártjának láthatóan nem jött be a radikális fordulat.

A Political Capital igazgatója úgy véli, a választási eredmények azt igazolják, hogy nincs forradalmi átalakulás a német politikában – még ha a magyar kormány igyekszik is lépten-nyomon ezt hangsúlyozni. „Ebből az eredményből is látszik, hogy nem a migráció az egyetlen fontos kérdés Európában”.

Borítókép forrása: MTI/EPA/Philipp Guelland