Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Slam Poetry OB: az önelemzés bajnokságán a politika kerekedett felül

Slam Poetry OB: az önelemzés bajnokságán a politika kerekedett felül

Molnár Péter lett 2018 slam-bajnoka a CEU-n rendezett döntőn, ő képviseli Magyarországot a budapesti Európa-bajnokságon.

Budapesten rendezik idén a Slam Poetry Európa-bajnokságot, méghozzá november 30-án, úgyhogy nagy volt a tét, az országos bajnokság győztese hazai közönség előtt vehet majd részt Európa legjobbjainak versenyén. Ennek megfelelően mind a 28 versenyző kitett magáért, én legalábbis eléggé élveztem az egész estét, és nem volt ezzel a zsűri sem másként.

Babiczky Tibor költő-szerkesztő, a zsűri elnök a verseny végén ki is emelte, hogy miután végigülte a háromnapos előválogatót, csak azt tudja mondani, hogy a döntőn mindenki felülmúlta önmagát. Mellette Petrányi Zsolt művészettörténész és Süveg Mark Saiid kétszeres slam ob-bajnok és rapper volt a zsűri tagja, valamint a szokásoknak megfelelően két önként jelentkező a közönség soraiból.

Az eddigi hat alkalomhoz képest a hetedik ob-t a CEU-n rendezték (eddig mindig a Trafó adott otthont a versenynek, de ott idén az Eb lesz), ami, ismerve a slam poetry közösség közéleti érzékenységét, előzetesen arra engedett volna következtetni, hogy sok lesz a politikai témák által motivált szöveg. Azonban a generációváltás beérésével leszállóágban van a slam ilyen irányú témaközpontúsága, így végül mégsem volt annyira meglepő, hogy a 28 döntős szövegből nagyjából 25 pszichológiai önelemzés volt, ami legtöbb esetben olyan jóra sikeredett, hogy önmagunk önmagunkkal való szembesítésévé, egyetemes gyógyslammé emelkedett.

Mégis az történt, hogy a politikailag és közéletileg leginkább motivált versenyző, Molnár Péter demokrácia-aktivista nyerte meg a bajnokságot, ráadásul teljesen megérdemelten: olyan szinten kilógott a mezőnyből, hogy rajta kívül nem is kapott senki 10 pontos értékelést a zsűritől – ő három 10-est is kapott.

Első körös slamjében az egyébként Fidesz-alapító, a pártot elég korán elhagyó Molnár Péter hosszú évek munkájának gyümölcsét tette le az asztalra, és minden tudását és tapasztalatát rendkívül jól sűrítette: aki néhány évvel ezelőtt a „tüntető, tüntető” rigmusával hírhedté vált slammer-aktivistát cikinek titulálta, az ma nyugodt szívvel kérhet bocsánatot az új országos bajnoktól.

A többieket most nem emelem ki egyenként, de tényleg rendkívül élmény volt a péntek este. Abban azonban biztos vagyok, hogy nem szabad ennyi (összesen 28) versenyzőt beengedni a döntőbe, én legfeljebb 20 fővel számolnék, és akkor a közönség sem fárad el. Aki pedig meg akarja nézni Molnár Pétert és vele együtt Európa legjobb slammereit, az jobban teszi, ha már most megszerzi az Eb-re a jegyét.

Kiemelt kép: Molnár Péter / Fotó: Bokor Krisztián/Nirvanart