Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Miért demokrata a sztárok többsége, avagy miért „libsi Taylor Swift“?

Miért demokrata a sztárok többsége, avagy miért „libsi Taylor Swift“?

Miután Kanye West “Make America Great Again” feliratú baseballsapkában megjárta a Fehér Házat, és hosszasan ölelgette Donald Trumpot, Taylor Swift pedig konkrétan kiírta az Instagramjára, melyik jelöltre is szavaz majd az időközi választáson, idejét láttuk összeszedni, kik azok a hírességek, akik nyíltan vállalják, kinek adják a voksukat és a választásuk mögötti miérteket.

Nem lehet nem észrevenni, hogy a sztárok többsége a demokraták táborát bővíti. Ezzel kapcsolatban itthon is számos elmélet kering, hogy miért van így, de felesleges találgatni, teljesen logikus a magyarázat – illetve nem is egy, hanem három.

 • Az első teljesen triviális: aki sikeres akar lenni a filmvásznon, az jellemzően Los Angeles (vagy New York) felé veszi az irányt. LA pedig Kaliforniában van, ami az egyik lehető legliberálisabb állam az Egyesült Államokban. Ugyanez a helyzet New Yorkkal is. (A rendszeresen foglalkoztatott amerikai színészek 57 százaléka a két nagyváros egyikében él.) Az itt élő emberek többsége hasonló társadalmi kérdésekkel és problémákkal illetve hasonló értékítélettel rendelkező (a statisztikák szerint hasonló végzettségű, BA diplomás) emberekkel találkozik, így nem csoda, ha a szavazólapokon is hasonló helyre “húzzák az X-et”. A színészek többsége tagja vagy a Screen Actors Guild vagy a Actors’ Equity Association nevű érdekvédelmi szövetségeknek, amelyek jellemzően olyan ügyekért küzdenek, mint a női és a férfi előadók közötti fizetéskülönbség, vagy a gendersztereotípiák megszüntetése – ezek pedig egybevágnak a Demokrata Párt által vallott nézetekkel.
 • A második inkább a mozi korai éveire vezethető vissza: az 1910-20-as években a legtöbb híresség igyekezett politikailag semleges maradni, aki nem így tett, az nem volt túl népszerű. Charlie Chaplin volt talán az egyetlen kivétel, aki erősítette a szabályt. Az 1930-as években a nagy gazdasági világválság azonban mindent megváltoztatott: a Franklin Roosevelt (demokrata) elnököt kedvelő celebek nyíltan vállalták szimpátiájukat. A filmipar szigetet jelentett a zsidó származású előadók számára egy olyan világban, amelyben az antiszemitizmus erősen jelenlévő probléma volt – ez pedig még inkább felerősítette a sztárok liberális politikai szerepvállalását. Ezen a civil mozgalmak és a vietnámi háború méginkább előre mozdítottak, és a lendület a mai napig megmaradni látszik.
 • A harmadik, egy amerikai professzor, Steven Ross elmélete egy picit visszakanyarodik az első pont érveihez. Az előadóművészek, különösen a színészek, az érzelmeikkel játszanak, bele kell élniük magukat különböző karakterek helyzetébe – olyanokéba is, akik a civil életben nem feltétlenül szimpatizálnának,vagy akikkel egyébként lehet, hogy soha nem is találkoznának. Az elmélet lényege nagyjából annyi, hogy mivel a színészek ennyiféle ember életútjűt és lelkivilágát tanulmányozzák, nagyobb eséllyel fejlődik magas szintre az empátiájuk más, “idegen” csoportok iránt is. És még mielőtt bárki felhördülne, hogy „akkor most a liberálisok empatikusok a konzervatívok pedig nem?” – Ross professzor elmélete NEM ezt állítja. Egyszerűen csak arról van szó, hogy a republikánus/konzervatív értékrendszerben elsősorban a közvetlen, szűk környezettel empatizálnak, akik ezt az ideológiát vallják magukénak – mint a haza, család. Míg a liberális értékrendszer ezt tágabban értelmezi: a társadalmilag hátrányos helyzetűek, a világ többi polgárai, más kultúrákból érkezők, menekültek stb. iránti empátia is ugyanolyan erős mint akár a honfitársak fele irányuló.

Fotó: MTI/EPA/Mike Nelson

Na de kik is a lelkes demokrata szavazók?

A lista elejéről biztosan nem szabad lehagyni a szupermodell Chrissy Teigent és énekes férjét John Legendet. Teigen annyiszor kritizálta már Trumpot, hogy az elnök letiltotta a Twitteren. Ez a bejegyzés volt az utolsó csepp a pohárban:

És akkor a teljesség igénye nélkül itt van még:

 • Meryl Streep, akit Trump túlértékeltnek nevezett,
 • Stephen Colbert, akit tehetségtelennek,
 • Trevor Noah, aki egy teljes karriert épített arra, hogy az elnök ballépésein viccelődik,
 • George Clooney, Leonardo DiCaprio, Beyonce, Jay Z, Cameron Diaz és persze Taylor Swift
 • Cher, aki Mark Ruffalo-val együtt egy Trump-ellenes tüntetést is vezetett,
 • J.K. Rowling, aki Harry Potter-hasonlatokkal bírálta az elnök megosztó lépéseit
 • és Stephen King, akinek szintén sikerült elérnie, hogy az elnök letiltsa a Twitteren. Itt el is meséli, miért:

Vagy itt van Emily Ratajkowski, aki ebben a videóban magyarázza el az amerikai egészségügyi rendszert (a fürdőruha ne tévesszen meg senkit, Ratajkowski maximálisan képben van a témával):

Na de kik maradtak akkor a republikánusoknak?

 • Hát itt van például (szintén a teljesség igénye nélkül) Kanye West
 • Angelina Jolie édesapja, John Voight
 • Clint Eastwood
 • Kid Rock
 • Jesse James
 • Mike Tyson
 • vagy Hulk Hogan

Borítókép forrása: MTI/EPA/Paul Buck