Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szélsőjobbos orosz oligarchákhoz köthető hálózat kampányol Magyarországon 

Szélsőjobbos orosz oligarchákhoz köthető hálózat kampányol Magyarországon 

Miközben a Soros-támogatta alapítványokat tűzzel-vassal irtja a magyar kormány, egy Kreml-közeli ortodox oligarchához köthető nemzetközi civil szervezet és petíciós oldal, a CitizenGO egészen közel kerülhetett a magyar döntéshozókhoz – írja a Népszava.

  • Melegjogok és a genderszakok ellen kampányol egy családvédő civil hálózat, a Citizengo, petícióhadjáratot indítottak a Soros-szervezetek kiseprűzéséért is
  • A szervezet orosz elnökségi tagja, Alekszej Komov a Kremlhez közeli vállalkozókkal áll kapcsolatban, de fellépett Budapesten, a kormány által támogatott Családok Világkongresszusán is
  • Komov oligarcha barátja sajtóértesülések szerint Donyeckben harcoló szakadárokat és kelet-európai szélsőjobbos csoportokat támogatott, és talán az ő ötlete lehetett a CitizenGo megalapítása is
  • A civil hálózat aktivistái kormányzati rendezvényen szólalnak fel, államtitkárságok munkacsoportjaiban kapnak szerepet.

A CitizenGo, ami Magyarországon sem először hallat magáról: legutóbb augusztusban kaptak komolyabb figyelmet, amikor kiderült, hogy a kormány egy tollvonással betiltaná az államilag akkreditált egyetemi genderképzést – azt a szakot, amit egy évvel korábban még az Emberi Erőforrások Minisztériuma hagyott jóvá. A petíciós oldal lelkesen üdvözölte a döntést és pár napon belül aláírásgyűjtést is kezdett az egyetemi szak eltörléséért.

A platform tavaly a nők erősebb jogi védelmét célzó Isztambuli Egyezmény hazai ratifikálása ellen indított aláírásgyűjtést, az Emberi Méltóság Központ állásfoglalásra hivatkozva (a név később fontos lesz) – de az oldalon indult már petíció azért is, hogy orosz mintára tiltsák ki Európa országaiból az állambiztonsági kockázatot jelentő Soros szervezeteket.

A Népszava szerint az orosz hátszelű nemzetközi hálózat aktivistái gond nélkül felszólhattak kormányzati rendezvényeken, teret kapnak a kormányközeli médiában, és –más családvédő civil szervezetek képviseletében – részt vehettek vagy vehetnek legalább két minisztériumi munkacsoport háttérmunkájában.

Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov