Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nem várnád, de minőségi szórakoztatást nyújt a kakirémről szóló krimisorozat

Nem várnád, de minőségi szórakoztatást nyújt a kakirémről szóló krimisorozat

Az American Vandal az a sorozat, amelynek fő konfliktusa, hogy egy egyházi iskola ártatlannak induló ebédszünetében a fél menzára rájön a fosás. Illetve az American Vandal az a sorozat, amelyet minden magyar középiskolás diáknak és szüleiknek látniuk kellene. Olyan ellentmondás ez, amelyet feltehetően a cikk elolvasása után sem fog elhinni a kedves Olvasó, de azért megpróbálom megindokolni. Spoilermentes kritika.

Ez így még elég fos

Az American Vandal második évada (és a megnevezés innentől mindig a második szezonra értendő) története egy egyházi középiskolában játszódik, ahol a Turd Burgler nevű fantom kezd hadjáratba a diákok ellen. Az intézmény hétköznapjait ugyanis felkavarja egy titokzatos rosszakaró, aki különböző kakival kapcsolatos magánakciókat visz végbe a tanárokkal és a tanulókkal szemben, végül hashajtót keverve a menzán található limonádés bödönbe, a tanulók jelentős részének megtelíti a gatyáját.

Forrás: Netflix

Az inkognitóban lévő bűnöző egy rejtélyes Instagram-fiókot is üzemeltet, amelyen jót élcelődik az áldozatokról készült képeken, és minden alkalommal előre figyelmeztet a következő csínytevésre. Rövidesen úgy tűnik, hogy az egyik diák személyében megvan a tettes, azonban a vallomás mikéntje, Turd Burgler további aktivitása és egyéb jelek azt sejtetik: nem biztos, hogy minden úgy történt, ahogyan azt elsőre gondolnánk.

Mockumentary/Áldokumentumfilm

A sorozat élvezeti faktorához jelentőset hozzáad az áldokumentarista ábrázolásmódja is. A sorozat valódi dokumentumfilmnek látszódik (narráció, leülős interjúk a szereplőkkel, a múltbéli jeleneteket rekonstruáló illusztrációk, sőt a sorozat epizódjainak megjelenése visszahat az iskolában zajló eseményekre is), azonban az események valójában természetesen nem történtek meg. Itthon ismertebb komédia a műfajban A hivatal (Office), vagy a Városfejlesztési osztály (Parks and Recreation), alanyunk azonban inkább nevezhető kriminek, témájából adódóan jelentős humoros felhanggal.

Na de miért kell ezt megnézni?

Miért érdekeljen egy felnőttet, aki már rosszul van a moziban látható tucatvígjátékokat trágyaként ellepő altesti humortól, hogy ki aprít macskaürüléket egy kosárlabda-meccs szurkolói közé? Miért érdekeljen egy felnőttet, aki összeteszi a két kezét, ha sosem kell többet belépnie egy gimnáziumba, hogy mi zajlik egy fiktív középiskolában?

De ha összeáll, nem szar

Azért mert a bélsártenger közepén egyszer csak előbújik egy kőkemény dráma iskolai zaklatásról, kiberbiztonságról, közösségi médiáról, tanár-diák viszonyról és úgy alapvetően a mai tinédzserekről.

Forrás: Netflix

Napjainkban, amikor hároméves kisgyerekek papíron húzogatják az ujjukat, hátha lapozni tudnak vele, a felgyorsult online világ áthatolhatatlannak tűnő falat látszik húzni két generáció között. Ezért van hatalmas szükség olyan történetekre, amelyek hidat tudnak építeni a két egymás mellett gyakorta elbeszélni látszó fél között, amelyek meg tudják értetni a szülőkkel, hogy mennyi üzenetet hordozhat akár egyetlen Instagram-bejegyzés, és ezáltal közös nyelvet tud közöttük kialakítani. Az American Vandalnél pedig frissebben, hitelesebben, tömörebben, közérthetőbben és szórakoztatóbban nem nagyon tud beszélni senki

a digitális bevándorlóknak a digitális bennszülöttekről

(bár a nemrég mozikba került hazai Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) mozifilm is közel jár hozzá).

Az online zaklatás nemcsak Kölyökidős picsogás

A Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) nehezen megjegyezhető és rövidíthető című film, de az egyik legjobb, ami a tinilét viszontagságairól szól. Spoilermentes kritika. Az iskolai lelki terror, a zaklatás, a bullying nem a 21. század tünete, hiszen már a Légy jó mindhalálig, esetleg a Pál utcai fiúk bizonyos részei is elidőznek a problémával.

Azokról, akiknek a szmájli mondatközi írásjel és az online visszajelzés többet jelent minden atyai szónál, akiknek a valós élete sokszor teljes ellentétben áll az interneten mutatott személyiségüktől és akiknek az utazás, a vécézés, a lefekvés és az ébredés is az okostelefonjukkal töltött szenvedélyes együttlét. A Vandal nem ítélkezik – nagyon helyesen -, nem mondja azt, hogy ez a korosztály rosszabb, mint az előző, nem kelt szánalmat a nézőben irántuk. Bár a készítők alapvető szándékát nem ismerhetjük, legnagyobb érdeme mindenképpen az, hogy mindennemű szűrő, részrehajlás és szájba rágott üzenet mentesen mutat be egy konfliktust, amely még ha kissé elrugaszkodott is, rengeteg tanulsággal bír.

Forrás: Netflix

Azt talán már nem kell annyit magyarázni, hogy egy z-generációs fiatalnak miért lesz szórakoztató a sorozat, hiszen mindegyikük fog tudni találni olyan karaktert, akivel könnyű azonosulni, és olyan jeleneteket, melyek akár a saját intézményében is megtörténhetnének. Az pedig, hogy külső szemszögből figyelhetik meg egy ilyen közösség működését, toleranciát nevelhet bennük a saját ismerőseik felé, segíthet megérteni osztálytársaik motivációját és felismerhetik a rájuk leselkedő veszélyeket a közösségi médiában. Hiszen akár elég egy félresikerült este, egy átgondolatlan poszt, az internet pedig nem felejt.

Az első évad

Ha tetszett, természetesen az első szezon is megtekintést érdemel, melynek egyetlen komolyabb problémája, hogy a szórakoztató kezdés és a fordulatos végkifejlet között az évad közepe kissé leül. A sztori első hallásra itt is gyermekded: egy középiskola parkolójában valaki minden tanár autójára rágraffitizett egy péniszt, az egyetlen szemtanú véleménye alapján pedig az iskola rossz fiúját gyanúsítják meg, akit el is bocsátanak az intézményből. Csakhogy a döntés alapjául szolgáló egyetlen szemtanúról kiderül: nem áll messze tőle a lódítás.

A krimi szál már csak az ékszer a kakin

Eddig úgy tűnhetett, mintha a sorozat egy olyan tanmese lenne, mint azok a szexuális felvilágosító videók, amelyeket biológia órán vetítettek:

izgi a téma, de akkor már inkább beteszem az Elemi ösztönt.

Forrás: Netflix

Az American Vandal rejtélye azonban izgalmas, rengeteg fordulattal teli, Helyszínelőket porba püffölő kreativitással lepleződik le, hiszen elég ha azt mondom, hogy az egyik jelentős múltbéli eseményt Snapchat és Instagram élőzésekből rekonstruálják, így szerezve döntő bizonyítékokat. A kitűnően adagolt rész végi fordulatok, a könnyen megkedvelhető karakterek és a nyolc részen át konyhai precizitással adagolt információk minőségi négy órával ajándékoznak meg minket. Egy idő után pedig olyan lelkesedéssel fogjuk kattintani a következő epizódot, mintha nem is kakibűntények, hanem a Loch Ness-i szörny kiléte után zajlana a nyomozás. A végső megoldás pedig olyan okos és jól felépített, hogy arra még egy szaros metafora sem létezik.

Az American Vandal egy antológiasorozat, minden évada önállóan is teljes élményt ad. Az eddig megjelent két évad angol felirattal megtekinthető a hazai Netflix kínálatában.

(borítókép: Netflix)