Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Etikai vizsgálat indult Ungár Péter ellen a Mészáros Lőrinccel közös üzlete miatt

Etikai vizsgálat indult Ungár Péter ellen a Mészáros Lőrinccel közös üzlete miatt

Ungár Péter „oligarchikus kapcsolatainak kivizsgálását” kezdeményezte az LMP néhány tagja a párt etikai bizottságánál, írja a 24.hu.

A beadvány szerint a párt tagsága és a szimpatizánsai körében mély megdöbbenést váltott ki, hogy a parlamenti frakcióban ülő Ungár Péter és édesanyja, Schmidt Mária közös gazdasági érdekeltségbe került Mészáros Lőrinccel.

Szeptemberben hozták nyilvánosságra, hogy a Mészáros köréhez tartozó Takarékbank 5,7 milliárd forintos tulajdonrészt vásárolt az addig inkább családi ingatlancégeként számon tartott BIF Zrt.-ben.

A napokban az LMP saját tüntetésén is kérdőre vonták a képviselőt az összefonódás miatt. A 24.hu emlékeztetett, kedden a Corvinus tervezett privatizációja és a felsőoktatás hozzáférés lehetőségének jelentős korlátozása ellen tartott fáklyás tüntetést az LMP, a demonstráción azonban Ungártól is számon kérték, hogy miért üzletel Mészárossal.

Az etikai bizottsághoz forduló tagok szerint kétséges, hogy ilyen mértékű összefonódás mellett lehet-e még hiteles ellenzéki politizálást folytatni. Az LMP alapító nyilatkozata az egyik fontos célként fogalmazta meg, hogy gátat kell szabni a politikát megszálló oligarcháknak, és kimondta: szükség van egy olyan erőre, amely képes kiszabadítani a politikát zárt csoportok kizárólagos befolyása alól.

A beadvány szerzői szerint Ungár céges érdekeltsége komoly politikai károkat okoz a pártban, ezért kezdeményezték az etikai bizottságánál, hogy a testület szólítsa fel a képviselőt a Mészárossal fennálló üzleti kapcsolat megszüntetésére, illetve arra, hogy a jövőben kerülje el a hasonló bizniszeket. Kezdeményezték, hogy amennyiben Ungár nem hoz hiteles döntést az ügyben a megszabott határidőig, kezdjenek etikai eljárást vele szemben is.

„Több etikai vizsgálat indult már ellenem mint égen a csillag,

mélyen meglephette tagtársaimat a vagyoni helyzetem, hiszen az eddig is szinte titokként volt kezelve, médiafigyelem nélkül. Szeretném jelezni a további beadványok elkerülése végett, hogy édesanyám Schmidt Mária.”

– nyilatkozta Ungár a lapnak. A képviselő elmondta, ígéretet tett arra, hogy átgondolja a tulajdonrész-vásárlással kialakult helyzetet, és ez a gondolkodás jelenleg is folyik, véleménye szerint a beadvány egy párton belüli támadás azoktól, akik nem értenek egyet vele a szövetségi politikai és a stratégiai kérdésekben. Ungárt elérte az Index is.

„Innen is szeretnék bocsánatot kérni attól a több mint 400 ezer választótól, aki az LMP-re szavazott április 8-án, és az elmúlt hét hónapban ezt a folytatásos melodrámát tudtuk neki nyújtani, ami az etikai-, a fegyelmi ügyek és a kitálalásokat jelenti.

Én ennek elszenvedője vagyok, de ennek ellenére úgy érzem, a politikai közösség nevében, mint listán mandátumot szerzett képviselő, bocsánatot kell kérnem.”

– nyilatkozta a portálnak az LMP elnökségi tagja.