Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

13+1 ok, amiért Banksy a legmenőbb művész a világon

13+1 ok, amiért Banksy a legmenőbb művész a világon

 

 

Banksy már eddig is az egyik legcoolabb művész volt a világon, egy hete viszont még inkább elbűvölte rajongóit. A brit művész Lány léggömbbel című festményét múlt héten árverezték el a londoni Sotheby’s aukcióján, a kép a leütés után ledarálta magát. Mekkora szerencse, mondhatnánk, hisz a kép, vagyis a darabjai már kétszer annyit érnek. Ez csak egy ok, amiért ő a legmenőbb művész, de mutatunk még tizenhármat.

1. Rae, Flower Thrower (Jeruzsálem)

Forrás: Banksy

Ez a képe 2003-ban jelent meg Jeruzsálemben, talán Banksy egyik leghíresebb munkája. A reményt, a békét hirdeti, háborúellenes, mint a brit művész legtöbb műve. A maszkos támadó nem Molotov-koktélt, hanem virágot dob.

2. One Nation Under CCTV (London)

Banksy másik kedvelt témája a hatalom kontrollja és az emberek megfigyelése, egy nemzet biztonsági éber tekintete alatt. Ez a graffitije 2008-ban jelent meg Londonban, viszont nem lett turistalátványosság, azóta eltávolították.

3. Az ablakból kilógó ember (Bristol)

Forrás: Banksy

Nem lehet sorrendet felállítani, de kevés ennél ismertebb Banksy-alkotás van a világon. A mű egy szexuális problémákon segítő klinika oldalára került, de ezt állítólag Banksy nem tudta, amikor felfestette. A mai napig fent van, már mások is hozzátettek valamit, kékes árnyalatok színesítik, így igazán közösségi alkotás lett.

4. Rendőr az úthengeren (London)

Forrás: Banksy

2009 óta rója London utcáit az az úthenger, amelynek „hengerét” Banksy pingálta ki. A művész még a város Lewisham kerületében csípte el a száguldó járművet, a rendőr azóta több útfelújításnál is “közreműködött” már.

5. Szőnyeg alá söpört problémák (London)

Forrás: Banksy

Észak-Londonban, a Chalk Farm Roadon található ez a graffiti, amelyet Banksy 2006-ban alkotott. Azon túl, hogy a kép iszonyatosan jól néz ki, komoly üzenete van, elsősorban a szőnyeg alá söpört problémákra utal, ez esetben például az AIDS-re.

6. Kimosott zebracsíkok (Timbuktu)

Forrás: Banksy

Ez a graffiti a mali Timbuktuban bukkant fel, jelentéséről megoszlanak a vélemények, egyesek szerint nincs kifejezett üzenete, a célja a szórakoztatás. Mások szerint viszont a vízhiányra akarja felhívni a figyelmet.

7. Brexit/Európai Unió (Dover)

(MTI/EPA/Gerry Penny)

Banksy 2017. május 8-án készült alkotásán egy munkás levési az európai uniós zászló egyik csillagát egy doveri házfalon. A kép egyszerre szól a brexitről és kritikája az Európai Uniónak, de az is beszédes, hogy a francia elnökválasztás második fordulójának napján tűnt fel.

8. Gyepháború (London)

(MTI/EPA/ANDY RAIN)

A punk, pontosabban mohikán Churchill félig mosolyog, félig fenyegetően néz. A kép a 2000-es londoni utcai zavargások után készült.

9. Ringlispílező gyerekek (Bét-Hanún)

(MTI/EPA/Mohammed Szaber)

Az egy izraeli őrtornyon ringlispílező gyerekeket ábrázoló alkotás a Gázai övezet északi részén fekvő Bét-Hanúnban készült – nem szükséges sok magyarázat.

10. Macska egy lerombolt házfalon (Bét-Hanún)

(MTI/EPA/Mohammed Szaber)

A szelíd macska tökéletes ellentéte a háborúnak, jelen esetben a Hamász és Izrael közötti fegyveres konfliktusnak. A kép a Gázai övezet északi részén fekvő Bét-Hanún egyik lerombolt házfalán szerepel.

11. Lány léggömbbel (London)

Forrás: Banksy

Ez az a bizonyos kép, amely ledarálta magát, miután eladták. Banksy-nek több kislányos/lufis alkotása is van, de kétségtelenül ez a leghíresebb, az aprítás után pedig pláne.

12. Mit nézel? (London)

Forrás: Banksy

Fricska a biztonsági kamerának, fricska minden “Big Brothernek” és persze megfogalmazza a mindannyiunkban felmerülő kérdést: mit bámulnak ezek a kamerák állandóan?

13. Migránsok húzzatok haza! (Clacton)

Forrás: Banksy

A költöző madarak tökéletesen jelzik a migránskérdés kettősségét. Banksy 2014-es képe jóval megelőzte a Fidesz plakátkampányát, csak a madarak itt a kultúra helyett az eledelüket féltették.